Motivációs nap

2018.01.19. 17:00

Mi köze Agatha Christie-nek a kémiához? Tehetségnap a Zrínyi-gimnáziumban

Élő pályaválasztási kalauzzá változott pénteken a Zrínyi-gimnázium, ahol mintegy 40 meghívott előadó közreműködésével rendeztek motivációs napot.

Magyar Hajnalka

Dr. Darák Péter, dr. Horváth Zita, Horváth Attila és dr. Palkovics László a fotókiállításon Fotó: Pezzetta Umberto

 

Miért nincs mag a banánban? Hogyan lesz egy falusi gyerekből sebészfőorvos? Mi köze Agatha Christie-nek a kémiához? – csak néhány ígéretes cím a kínálatból, ami az az iskola 672 diákját hívogatta. A pályaorientációs és tehetségnap idén a Sikeres nők programmal is kibővült, ami a műszaki pályát választó hölgyek példáját hivatott felmutatni. Az élet szinte minden területét lefedő meghívotti kör közös nevezője: anno valamennyien a Zrínyi padjait koptatták. Akárcsak az igazgató, Horváth Attila...

Dr. Darák Péter, dr. Horváth Zita, Horváth Attila és dr. Palkovics László a fotókiállításon Fotó: Pezzetta Umberto

- Mintegy tízéves múltra tekint vissza nálunk a pályaorientációs tehetségnap, ami nagyon népszerű a diákok körében – mondja. – A cél, hogy mintát kínáljunk a gyerekeknek, bemutassuk, hova juthatnak el tanulással, kitartással. Nem véletlenül időzítettük a magyar kultúra napja köré, hiszen a számos tudományág mellett a művészetek képviselői is megtalálhatók vendégeink körében. Mindenki elfogadta meghívásunkat, köztük dr. Palkovics László államtitkár, dr. Horváth Zita államtitkárhelyettes, valamint dr. Darák Péter, a Kúria elnöke. A vendégek egyórás előadásokat tartottak, a diákok pedig eldönthették, hogy a 40 témából melyiket választják.

A délelőtt folyamán kiállítás nyílt Bődey János fotóiból is, aki elhozta „Visszatérés a csillagos házakba” című díjnyertes sorozatát, zárásként pedig Takács Vilmos (Vilkó), a Ganxta Zolee és a Kartel gitárosa (amúgy informatikus) adott kis koncertet.

- Mindig örülök, ha középiskolásokkal találkozhatok, üdítő átélni azt a friss látásmódot, amit egy 16-17 éves fiatal magáénak tudhat – osztja meg velünk dr. Darák Péter. – A jogászi hivatás lényegéről beszéltem nekik, ami alapvetően abban áll, hogy megválaszoljuk az emberek kérdéseit, s megoldásokat találunk a problémáikra.

Dr. Darák Péter, dr. Horváth Zita, Horváth Attila és dr. Palkovics László a fotókiállításon Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, gépészmérnök elsősorban arról beszélt hallgatóságának, miért érdemes mérnöknek, matematikusnak, informatikusnak, közgazdásznak tanulni, de kapott oktatáspolitikát érintő kérdéseket is korábban végzett zrínyisektől.

- Évek óta résztvevője vagyok a rendezvénynek, külön élmény újra találkozni egykori tanáraimmal – mondja. – Örömmel tapasztaltam azt is, hogy a középiskolások érdeklődést tanúsítanak az épülő járműipari tesztpálya iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában