Újbormustra és libavacsora

2018.11.12. 07:00

Megyeszerte közösségi programokkal ünnepelték a Márton-napot

A Márton-nap jegyében telt megyeszerte a hét vége. Volt, hogy lámpás felvonulást tartottak, másutt újbormustrával és libavacsorával kötötték össze a jeles napot.

Gyuricza Ferenc, Keszey Ágnes

A kastélytól indult a lámpás menet, élén a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselői Fotó: Keszey Ágnes

Márton-nap Zalatárnokon

Zalatárnokon immár negyedik éve az Oroklán Lovas Egyesület szervezi a helyi Márton-napi rendezvényeket. A civil szervezet ezúttal kulturális műsorral vezette fel az estet, melynek közreműködői a baki Pántlika Néptánccsoport és a tófeji Szivárvány Dalkör volt.

– A Márton-napi rendezvényeket annak idején még a Kéknefelejcs Népdalkör honosította meg a faluban, mi tőlük vettük át a rendezés jogát – mondta a szervező egyesület elnöke, Simon Annamária. – Arra törekszünk, hogy a naphoz kapcsolódó hagyományokat ápoljuk, vagyis a libasült és a párolt káposzta elmaradhatatlan, de ekkor tartjuk az új borok mustráját is.

A zalatárnoki újbormustra egyik zsűritagjának, Sabján Kittinek tölt fehér bort Vajmi Daniéla. A háttérben Nagy Viktória Fotó: Gyuricza

Utóbbira idén összesen harminc mintát neveztek a gazdák. A frissen kiforrt borokat négy fős zsűri bírálta el, melynek tagjai Sabján Kitti, Kaj István, Léránt István és Balogh Elemér voltak. A borok szépen szerepeltek, a 21 fehér mintából nyolc kapott arany, hét ezüst és kettő bronz minősítést, míg négyet oklevéllel jutalmaztak. A hat vörösborból három érdemelte ki a legmagasabb elismerést, e mellé egy ezüst, egy bronz és egy oklevél minősítést adtak ki a bírák, míg a rozéborokból egyet arany, kettőt pedig ezüst fokozottal jutalmaztak.

A zalatárnoki Márton-napon Kiss György novai plébános mondott köszöntőt, a hagyományok mellett Szent Márton alakját idézte meg. Mint mondotta, a 316-ban Savaria városában, a mai Szombathely római kori elődjében született néhai püspök volt az, aki a koldusnak adta köpönyege felét, megvalósította Krisztus azon evangéliumban is szereplő mondatát, miszerint „amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek”.

Felvonulás és előadások Zalalövőn

Zalalövőn kétnapos programot tartottak Márton tiszteletére. Itt a Borbarát Kör Egyesület volt a programok első számú házigazdája, mely szombaton este borász bált és újboráldást tartott az általános iskola aulájában. Köszöntőt Galambos István elnök mondott, ugyancsak felidézve a Márton-napi szokásokat, de megemlékezett a gazdák munkájáról, eredményeiről is. Vasárnap kora este lámpás felvonulással és az óvoda Micimackó csoportjának műsorával folytatódott a program, majd a Salla Művelődési Központ jóvoltából batyus mulatozással zárult a rendezvény.

A kastélytól indult a lámpás menet, élén a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselői Fotó: Keszey Ágnes

Több száz mécses jelezte a keszthelyi Festetics-kastély parkjában az egykori Szent Márton templom alaprajzát. Itt gyűltek össze gyerekek és felnőttek a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Keszthelyi Városvédő Egyesület invitálására Szent Márton napján. Tál Zoltán plébános megáldotta az egykori szakrális épület emlékére ültetett fát, majd dr. Brazsil József, a borlovagrend elnök-nagymestere idézte fel Szent Márton életének fontosabb mozzanatait. Ezt követően a Fő tér felé indultak a Szent Márton napi lámpásjárás résztvevői, ahol műsorok és szeretetvendégség várta őket. Mindezek után az esti szentmise keretében pedig megáldották az újborokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában