A névadó előtt tisztelegnének

2019.05.16. 07:00

Megvásárolná Wegroszta Zoltán alkotását a Kanizsai Dorottya Kórház

A dél-zalai város kórháza megvásárolná Wegroszta Zoltán Kanizsai Dorottya hőstettét ábrázoló faragványát, ám ehhez anyagi források nem állnak rendelkezésre. Az egészségügyi intézmény ezért nagylelkű mecénások segítségét kéri.

Horváth-Balogh Attila

Boros Károlyné és Wegroszta Zoltán az alkotással

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk: a nagykanizsai Wegroszta Zoltán fafaragó népi iparművész fába faragta a 16. század egyik nagyasszonya, Kanizsai Dorottya hőstettét, aki a mohácsi csata után 400 jobbágyával és papjaival méltó módon eltemettette a csatatéren heverő keresztény hősi halottakat.

Boros Károlyné és Wegroszta Zoltán az alkotással
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Ez nem pusztán egy nagyszerű, humánus tett volt, hanem bizony bátor helytállás is, hiszen a 2-3 hetes, a nyári melegben erősen oszló tetemek miatt ő és emberei is komoly fertőzésveszélynek voltak kitéve – magyarázta az alkotó. A fafaragó úgy véli, hőstette okán a magyar történetírás, s úgy általában az utókor nagyobb figyelmet is szentelhetne Kanizsai Dorottyának; szerencsére Nagykanizsán egy utca, illetve a város kórháza is őrzi nevét és emlékét. Apropó, kórház: olvasta korábbi írásunkat a Kanizsai Dorottya Kórházban dolgozó Boros Károlyné főnővér, a Magyar Ápolási Egyesület megyei vezetője, s úgy gondolta, jobb helye nem is lehetne az alkotásnak, mint az egészségügyi intézmény.

– Dr. Brünner Szilveszter főorvos-főigazgató úrnak felvetettem az ötletemet, aki jónak tartotta, ám azt sem rejtette véka alá, hogy a kórháznak az alkotás megvásárlásához nincs pénze – jelezte Boros Károlyné. – Wegroszta Zoltán faragványát a Kossuth Zsuzsanna emlékszobánál helyeznénk el, méltó környezetben, a nagyasszony életét és munkásságát bemutató ismertetővel. Örülnénk, ha találnánk olyan mecénásokat, támogatókat, akik segítenék a kórházat a célja elérésében, ha már egyszer az intézmény Kanizsai Dorottya nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában