Pont OTT PARTY

2018.07.26. 08:01

Fergeteges koncertekkel várták a ponthatárokat Zalaegerszegen

Péntek este eldőlt, ősszel kik kezdhetik meg tanulmányaikat egyetemen, főiskolán.

Arany-Horváth Zsuzsa, ZH

Gonda Anna, Tóth Eszter, Varga Máté és Török Dorottya is részt vett a ponthúzó partin Fotó: Katona Tibor

Pont ott Party

A zalai jelentkezők számára közös várakozási partit szerveztek, aminek a BGE zalaegerszegi kara adott otthont.

Ebben az évben országszerte 107 ezernél több diák várta a felvételi eredményeket, illetve ponthatárokat. Az egerszegiek eközben Flashback- koncertet hallgathattak, óriáskivetítőn figyelhették a ponthúzás hirdetményét, majd Lotfi Begi és a Soulwave szórakoztatta őket. A téren egyéb programokat, többek közt rodeóbika, élő csocsó, darts foci, szumó, illetve söprögető játékot lehetett kipróbálni.

Gonda Anna, Tóth Eszter, Varga Máté és Török Dorottya is részt vett a ponthúzó partin Fotó: Katona Tibor

Népszerű az edző és az ügyintéző

A demográfiai adatok azt jelzik, hogy egyre kevesebb diák jut a felsőoktatási intézményekbe is. A nyolcvanas évek végéhez képest 38 ezerrel kevesebb az élveszületés, idén mégis kétezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly.

Pénteken elérhetővé váltak a 2018-as ponthatárok, kiderült, ki került be a vágyott felsőoktatási intézménybe. Ebben az évben 107 ezernél több diák várta az eredményeket, az oktatási szakértő szerint azonban azoknak sem érdemes elkeseredniük, akiknek nem sikerül bejutniuk a felsőoktatásba, hiszen a továbbtanulásnak számos alternatívája áll rendelkezésre, tájékoztatta szerkesztőségünket a Perfekt Zrt. felnőttképzési szervezet.

A lényeg, hogy legyen egy B-terv is, amivel nem esünk ki a tanulás ritmusából. Idén a tavalyihoz képest kétezerrel több felvételiző várta nagy izgalommal, hogy megtudja, bejutott-e a vágyott szakra. Közülük 73 ezren alapképzésre, 18 ezren mesterképzésre, 11,6 ezren pedig osztatlan képzésre jelentkeztek. Ösztöndíjas helyre 93 ezren pályáztak.

A legtöbben gazdasági, műszaki, informatikai és pedagógusképzésekre jelentkeztek első helyen, de az orvos- és egészségtudományi területek is népszerűek voltak. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint azoknak, akiknek nem az elképzelésük szerint alakul a felvételi, érdemes az érdeklődésüknek megfelelő OKJ-s képzést választani. Ezzel rövid időn belül szerezhető piacképes szakma, mellyel gyorsan és jó fizetéssel el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon. A felnőttképző intézmény adatai alapján érettségi után egyre többen végeznek el valamilyen OKJ-s képzést, hiszen ez a lehetőség vonzó karrierutat kínál. Kedvelt irány például az edzői és a különböző ügyintézői képzés.

Hogyan számították ki?

A felvételi ponthatárokat 400+100 pontos számítási rendszer adja. Alapját a tanulmányi pontok (max. 200), az érettségi pontok (max. 200) és a többletpontok (max. 100) képezik. A ponthatárt az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, a megjelölt jelentkezési sorrend és az adott szakra felvehető kapacitásszám figyelembevételével állapítják meg.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában