A zalai honvédek és a zászlótartó hőstette

2019.05.22. 13:00

Megemlékezés Püspöki Grácián sírjánál Pusztaszentlászlón

A budai Vár visszafoglalásának 171. évfordulója tiszteletére tartottak megemlékezést szombaton a falu válickapusztai részében, Püspöki Grácián emlék­helyénél.

Fincza Zsuzsa

Díszőrséget a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, műsort pedig a helyi óvoda és a dalkör adott Fotó: Fincza/Zalai Hírlap

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) Zala megyei szervezete kezdeményezésére, a pusztaszentlászlói önkormányzat támogatásával tartott honvédelmi napi ünnepségen részt vett a Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai küldöttsége, a Horvát Tiszti Szövetség koprivnicai egységének képviselői, a Matasz vasi vezetői, Püspöki Grácián sírjánál pedig a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

Díszőrséget a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, műsort pedig a helyi óvoda és a dalkör adott Fotó: Fincza/Zalai Hírlap

Megemlékezőbeszédében Sümegi László, a hagyományőrző zászlóalj parancsnoka felidézte az 1849. május 21-én történt jeles eseményt, melynek során a zalai 47-es honvédzászlóalj nagy vérvesz­teségek árán betört a budai Várba, melynek falára az alakulat zászlótartó őrmestere, Püspöki Grácián kitűzte a nemzeti színű zászlót.

Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere az ünnep kapcsán elmondta, a Matasszal közösen kérelemmel fordultak a Honvédelmi Minisztériumhoz, melyben anyagi támogatást kértek az emlékhely és a sírkert s az odavezető út környezetének megújításához.

A rendezvényt a helybéli óvodások és a Pusztaszentlászlóért Közhasznú Egyesület Dalkörének katonadalokból összeállított műsora színesítette. A megemlékezés végén a Matasz zalai és vasi képviselői, a lovagrend zalai küldöttsége és a helyi önkormányzat vezetése koszorút, a horvát tartalékos katonatisztek mécseseket helyeztek el Püspöki Grácián sírjánál, a hagyományőrző honvédzászlóalj pedig díszsortűzzel fejezte ki tiszteletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában