Rongálás

2018.12.17. 16:00

Megcsonkították a fából faragott vonyarcvashegyi szurikátacsaládot

Vandál, vagy vandálok áldozata lett a vonyarcvashegyi szurikáta szoborcsoport. Az alkotást helyreállítják, de a jövőben már nem közterületen fog állni.

Keszey Ágnes

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Sokan fényképezték a szurikátákat, vagy egy-egy kép erejéig szívesen beálltak melléjük: a szoborcsoport a falu frekventált részén, a Polgármesteri Hivatal közelében, a Balaton-part felé vezető úton, a Rendezvénytér szomszédságában állt. Az alkotás a település nagy hagyománnyal bíró nyári fafaragó művésztelepén készült, sőt, ez már harmadik generációja volt. Az első, fából faragott szurikátacsapatot ellopták. Miután ezek helyére újak készültek, közülük is eltűnt néhány tagjuk.

Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Újbóli helyreállítás következett: három éve állt a szurikátacsalád az út mellett – sokak örömére. Ám nem mindenki érzett irántuk így. A közelmúltban a szobrok fejét megcsonkították. Mint megtudtuk, az egyes figurák közül vannak, amelyiket helyre lehet állítani, de vannak, amelyiknél olyan vandál rongálás történt, hogy nem. Mindenestre – immár negyedszerre – ismét újjávarázsolják, megfaragják a szurikátaszobrokat, de ezúttal már nem kerülnek a településre látogatók és a legtöbb helyi szeme elé.

Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

- Ezek után szeretnénk őket áthelyezni az óvodába: bízom benne, hogy ott a kisgyerekek sokkal jobban megbecsülik, mint azok, akiknek nem tetszett ez az alkotás – mondta Péter Károly polgármester. A fából faragott szurikátákat zárt helyre szállították, s helyükre a tervek szerint majd más alkotás kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában