Készségek szimfóniája

2019.12.03. 14:00

Még többet az olasz ízekről – Gasztronómiai konferencián a Thúry tanári küldöttsége

A Thúry szakképző iskola tanári küldöttsége Richterné László Erzsébet igazgató vezetésével egy fővárosi olasz étteremben a Készségek szimfóniája című gasztronómiai konferencián járt.

Benedek Bálint

Sergio Viti séf igyekezett minden tésztakészítési fortélyt megmutatni Vlaszák Andreának Fotó: BB

Az intézmény az idén már harmadik alkalommal csatlakozott a tészta világnapjának programjaihoz. Az olasz nyelvet fakultációban tanuló diákok számára tartott rendhagyó olaszórát meglátogatta Ferdinando Martignano, az olasz kereskedelmi kamara magyarországi kirendeltségének alelnöke és Sergio Viti, egy fővárosi itáliai étterem főszakácsa. A jó kapcsolat megmaradt, ezért a következő adandó alkalommal egy gasztronómiai konferencia keretében vendégül látták a nagykanizsai küldöttséget Budapesten. Vlaszák Andrea, a tészta világnapjának szervezője mellett Varga Tünde szakoktató és Richterné László Erzsébet vett részt az eseményen.

– Azért kaptunk meghívást, mert a séfet lenyűgözték az iskolai feltételek, az itt folyó oktatás minősége – fogalmazott Richterné László Erzsébet. – Ugyancsak elnyerte a tetszését a gyerekek lelkesedése, továbbá az, hogy ha olasz ételekről van szó, az autentikus ízek a jellemzőek nálunk. A konferencián kiderült, hogy az étterem egyben főzőiskola, nyelviskola és rendezvényközpont is. Szenvedélyük az olasz konyha. Vlaszák Andrea kolléganőnknek például a séf minden egyes tésztakészítéssel kapcsolatos konyhatechnikai lépést gondosan megmutatott, sőt gyakorlásra is lehetősége nyílt.

Sergio Viti séf igyekezett minden tésztakészítési fortélyt megmutatni Vlaszák Andreának Fotó: BB

Varga Tünde hozzátette: az étterem bemutatta azt a programját, melynek során elsőként szakoktatókat céloztak meg, hogy olasz tanulmányutat szervezzenek nekik, ahol betekintést nyerhettek az ottani éttermek világába, az alapanyagok beszerzésétől az étel elkészültéig. Az ott szerzett tapasztalatokat továbbadták a diákjaiknak, akik közül néhány kiválasztott tanuló négy hónapot tölthetett Olaszországban.

A budapesti konferencián szó esett a külföldi gasztronómiai trendek alakulásáról, az ottani vendéglátóegységek működéséről. Olyan diákok is bemutatkoztak, akik a speciális karrierprogram segítségével ma már a fővárosi olasz étteremben dolgoznak.

– Tárgyalunk arról, hogy a jövőben a mi diákjaink is részt vehessenek ebben a képzéssorozatban – folytatta az igazgatónő. – Persze néhány feltételnek eleget kell tenni, de ez a különleges program nagyon hasznos lehet olyan fiataloknak, akik kifejezetten érdeklődnek bizonyos nemzetek, így például az olaszok nemzetközi hírű gasztronómiája iránt – zárta gondolatait Richterné László Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában