Sulikezdés

2019.08.29. 14:00

Már osztják a tankönyveket – A lövői általános iskolában két napot szánnak rá

Mint a megyében sok helyen, a város általános iskolájában is megkezdődött a tankönyvek kiosztása. Szerda délelőtt kilenc órától délután ötig várták a szülőket az intézménybe, s ma is ugyanebben az időszakban lesz lehetőség a munkafüzetek, tankönyvek átvételére.

Gyuricza Ferenc

Fotó: A szerző

Már nyitáskor sorokban álltak az érintettek, de Deák Istvánné, az intézmény tankönyvfelelős pedagógusa azt mondta: számítottak erre, így már jó előre leválogatták a könyveket, azaz szinte személyre szóló csomagokat készítettek.

– A könyveket augusztus 13-án hiánytalanul megkaptuk – mondta a pedagógus. – Ez ma már nem újdonság, évek óta nem fordult elő olyan eset, hogy valamelyik tankönyv vagy munkafüzet ne készült volna el időre, vagy ne szállították volna ki a tankönyvosztás időpontjáig. A könyvek szétválogatásában és kiosztásában néhány középiskolás, valamint nyolcadik osztályos tanuló is közreműködik, előbbiek az önkéntes munkavégzésük keretében segítenek be.

– Az új tanévben várhatóan 245 diákunk lesz – vette át a szót Gyarmati Antal iskolaigazgató. – Pontos számot azért nem tudunk mondani, mert akár a szeptember 2-ai tényleges tanévkezdés után is előfordulhatnak még beiratkozások. Felkészülten várjuk a tanulókat. A törvényi rendelkezésnek megfelelően a munkafüzeteket mindenki térítésmentesen kapja meg saját tulajdonába, a tankönyveket pedig a könyvtári állományunkból, ugyancsak ingyenesen tudjuk kölcsönözni.

Az intézményvezető kérdésre elmondta: bár a szülőknek nem kell fizetniük a csomagért, azért a tankönyvek áráról vannak információik. A legdrágább ez évben a hetedik évfolyamos tankönyvcsomag. Gyarmati Antal további adatokat is mond a tanévkezdés kapcsán: a legnagyobb létszám a negyedik osztályban lesz, 29 tanulóval számolnak. Vannak ennél magasabb létszámú évfolyamok is, ott azonban két-két párhuzamos osztályt indíthatnak. Így összesen 11 osztálya lesz a következő tanévben az iskolának.

Fotó: A szerző

Srágli Renáta sógornőjével, Hédl Mariettával már kora délelőtt megérkezett előbbi 6. osztályba készülő fia, Bence könyveiért. Mint mondták, megfelelőnek tartják az iskola által biztosított lehetőségeket a tankönyvek átvételére.

– Most a tankönyvek és munkafüzetek bekötése következik, a megóvásuk érdekében ehhez minden évben ragaszkodni szoktam – mondta Srágli Renáta. – A tanév kezdéséig elég idő áll van még erre. Nálunk valamennyi saját tulajdonba kapott könyv megvan, és amíg Bence be nem fejezi a nyolcadikat, addig biztosan meg is fogjuk őrizni őket.

Deák Istvánné az elmúlt évek tapasztalatai alapján szintén úgy látja: a két nap elegendő arra, hogy mindenki hozzájusson a könyvekhez. Ha valakinek mégsem jók ezek az időpontok, rugalmasan keresnek megoldást számára. Általában a kora délelőtti órákban, valamint a munkaidők lejártát követően, azaz délután két, illetve négy óra után jelentkezik nagyobb roham.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában