Konferencia

2017.12.08. 07:00

Logisztika, menedzsment, informatika – Nemzetközi konferencia a BGE-n

Nemzetközi konferenciát rendezett a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg a logisztika, az informatika és a menedzsment témakörében.

Szabó Judit

A konferencia három előadója beszélget: balról dr. Avornicului Mihály egyetemi docens (BGE, BBTE), prof. dr. Heidrich Balázs és dr. Gubán Ákos főiskolai tanár (BGE PSZK) Fotó: Seres Péter

A kar másodszor szervezte meg a konferenciát, amelyen a három tudományterület hazánkból, Szlovákiából és Romániából érkezett kutatói ismertették az új eredményeket, tájékoztatott Lambertné Katona Mónika dékán.

A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket, Bali Zoltán gazdasági bizottsági elnök pedig a zalaegerszegi Smart City fejlesztéseiről számolt be. A konferenciát megnyitó prof. dr. Heidrich Balázs egyetemi tanár, a BGE rektora a családi vállalkozásokról tartott előadást.

A konferencia három előadója beszélget: balról dr. Avornicului Mihály egyetemi docens (BGE, BBTE), prof. dr. Heidrich Balázs és dr. Gubán Ákos főiskolai tanár (BGE PSZK) Fotó: Seres Péter

- Az előadás témája az a régi-új paternalista vezetés, amely a családi vállalkozásokban ismét reneszánszát éli. Magyarországon most öregszik ki az az első generáció, amely a rendszerváltozás után cégeket alapított. Nagyon nehéz helyzetben vannak, mert egyáltalán nem egyszerű átadni egy családi céget. Ennek egyrészt ők maguk a legnagyobb korlátai, mert nem akarják átadni, másrészt egyáltalán nem természetes, hogy a gyermekek folytatni szeretnék a szülők munkáját. A családi vállalkozásoknál hatalmas pénzbeli és társadalmi vagyon halmozódott fel, és erre nagyon oda kell figyelni, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint a családi vállalkozások utódlásánál mindössze egyharmaduk marad életben. Azért is nagy probléma ez, mert a családi vállalkozások munkahelymegtartó szerepe jóval nagyobb a többi vállalkozásénál, s egy-egy város életében jelentősebb szerepet játszanak, mert erősebb a társadalmi felelősségvállalásuk – nyilatkozta a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában