tippek

2019.06.18. 18:00

Legyünk biztonságban nyáron, a vakáció idején is!

Vakáció idején a gyermekek biztonságát szolgálja a szülőkkel együtt töltött idő, de sajnos nem minden család tudja ezt megoldani, ezért más módon kell gondoskodni a csemete felügyeletéről.

Arany Gábor

A hátizsákok a forgalmas helyeken nem biztonságosak

Fotó: Shutterstock

Erről is beszélt a rendőrség bűnmegelőzési szakembere a vakáció kezdetén tartott tájékoztatón. Jó megoldás, ha programot szervezünk a gyermekeknek, ez lehet például valamilyen tábor, szakkör, ahol értelmes elfoglaltsággal tölthetik az idejüket, fogalmazott Tóth László őrnagy. Ha erre nincs mód, akkor a rendszeres kapcsolattartás nyújthat biztonságot, azaz a szülők beszéljék meg a gyermekkel, hogy amíg dolgoznak, előre megbeszélt időben keressék egymást, s mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hol, mivel töltik az idejüket.

Egyik kikapcsolódási lehetőség a strandolás, de soha ne menjen egyedül a csemete, és mindig kijelölt fürdőhelyet keressenek fel. Ide pedig a lehető legkevesebb pénzt és értéket vigyék magukkal, és azokat se látható helyen tartsák. Fürdőzés közben valaki mindig felügyelje a holmikat, vagy helyezzék el a strand megőrzőjében, mert a törülköző nem véd meg a tolvajoktól, szólt az intelem.

A hátizsákok a forgalmas helyeken nem biztonságosak
Fotó: Shutterstock

Sokan töltik idejüket diszkókban, koncerteken, ide olyanokkal induljon el a fiatal, akikben megbízik, és akikkel figyelnek egymásra. A buliban nem szabad őrizetlenül hagyni a poharakat, s tudni kell nemet mondani, ha ismeretlen „anyag” kipróbálására biztatnak valakit. Ilyen helyre is csak annyi pénzt, illetve értéket szabad vinni, amennyi feltétlenül szükséges. Emellett az okmányokat, a pénzt, a mobiltelefont célszerű egymástól elkülönítve tartani. A hátizsákok, vállra akasztható táskák a forgalmas helyeken nem biztonságosak. A koncertre, diszkóba való eljutáshoz, a hazautazásban a biztonságos megoldást válasszák, inkább segítsenek ebben a szülők is, az alkalmi fuvar helyett.

Tóth László arról is szólt, hogy a nyaralások idején gondoskodni kell az otthon felügyeletéről, ebben szomszédok, ismerősök, rokonok segíthetnek, így teremtve meg annak a látszatát, hogy a lakás nem gazdátlan. Időkapcsolós órával, a postaláda ürítésével, a redőnyök pozíciójának változtatásával is elérhető e cél. Nem javasolt megosztani a világhálón, hogy merre járunk, mert hazaérve kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Fontos az is, hogy a napon leállított, lezárt autóban rövid időre se maradjon se gyermek, se háziállat. Ilyet észlelve a rendőrök azonnal intézkednek, ha kell, a jármű feltörésével. Ha a család rendezvényre megy, előre beszéljék meg a találkozási pontokat arra az esetre, ha elszakadnának egymástól a forgatagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában