Retro mánia

2018.02.19. 14:00

Különleges albumokat is kínáltak a zalai lemezbörzén

Újra van becsülete a bakelitnek – hangzott el a PopUp Undergroundban tartott harmadik lemezbörzén.

Gyuricza Ferenc

Bali Csaba (balra) kínálatából válogatnak a szombaton megtartott harmadik PopUp lemezbörze iránt érdeklődők. Szemben a szaxofontanár Doffkay Kristóf, mellette Gyulai Gyula és Garamvölgyi Krisztián Fotó: Gyuricza Ferenc

A bolhapiac jellegű zenei vásáron nemcsak az érdeklődés volt nagyobb a korábbiaknál, hanem a kínálat is. A börzére látogatók több ezer lemez közül válogathattak.

- Az igényes zenehallgatók továbbra is kitartanak a bakelit lemezek mellett – mondta Gyulai Gyula, miközben ujjaival folyamatosan pörgette át a kínálatot. – Ezen a börzén is lehet nagyon jó lemezeket találni, biztosan viszek haza néhányat, bár amiért jöttem, abból most egy sem akadt. Szerettem volna néhány hazai finomsággal bővíteni az otthoni gyűjteményt, de ilyenek most nem szerepeltek a kínálatban.

Az örökzöld klasszikusok

A férfi hozzátette: zenei ízlését tekintve mindenevő, ám legközelebb a jazz műfaja áll hozzá. A gyűjteménye néhány száz bakelitből és körülbelül ugyanannyi CD-ből áll, ezt sikerült most egy-egy Al Jarreau, Police, Supertramp, Beatles, Phil Collins és AC/DC lemezzel kiegészíteni. Jobbára bakeliteket választott, csak az utóbbi zenekar Black Ice című, 2008-ban megjelent albumát vitte el CD-n.

Bali Csaba (balra) kínálatából válogatnak a szombaton megtartott harmadik PopUp lemezbörze iránt érdeklődők. Szemben a szaxofontanár Doffkay Kristóf, mellette Gyulai Gyula és Garamvölgyi Krisztián Fotó: Gyuricza Ferenc

- Nagyon fontos számomra a hatéves kisfiam zenei nevelése, az AC/DC lemezt miatta viszem – egészítette ki. – Ez az egyik kedvence, az autóban nem is lehet mást hallgatni, csak azt.

– Számomra is a jazz az elsődleges, én két Dollar Brand albumot választottam – vette át a szót Garamvölgyi Krisztián. – Egy korábbi börzén hívta fel erre a zongoristára a figyelmemet az egyik eladó, és valóban, olyan hangulatos zenét játszik, ami az én ízlésemnek megfelel. Azóta már tudatosan keresem a lemezeit.

A börze varázsa

Garamvölgyi Krisztián azt is elmondta: nem csak Zalaegerszegen jár lemezbörzékre, az ország más pontjain is. Elsősorban azért kedveli ezeket az alkalmakat, mert az árusok általában jól ismerik az általuk kínált kiadványokat, ezáltal meg lehet bízni a véleményükben. A klasszikus lemezboltok többsége bezárt, azokban az elektronikai vagy más jellegű, de szintén valamelyik nagy lánchoz tartozó üzletekben – ahol kialakítottak egy-egy kisebb sarkot a zenei kiadványoknak –, ez már kevésbé mondható el az eladókról.

A zalaegerszegi Bali Csaba ezúttal is árusként jelent meg a börzén. Mint lapunknak elmondta: egyértelműen látszik a fellendülés, hiszen a vásárlók és az árusok száma is jelentősen nőtt az előzőekhez képest, de utóbbiak egymás között is jelentős forgalmat bonyolítanak le, hiszen maguk is zenegyűjtők, zenekedvelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában