Tesztpálya, közvilágítás

2019.11.22. 07:00

Közel negyven napirendi pontot tárgyalt az egerszegi közgyűlés

A tervezettel ellentétben Balaicz Zoltán polgármester javaslatára négy, eredetileg zárt ülésre szánt témát nyílt ülésen tárgyalt a város képviselő-testülete. A csütörtöki közgyűlésen összesen 38 napirendi pont került terítékre.

Varga Lívia

A járműipari tesztpályáról is tárgyalt a képviselő-testület

Fotó: Autóipari Próbapálya Zala Kft.

Balaicz Zoltán a járműipari tesztpályáról, a beszerzési testület 2014–18-as munkájáról, a Kossuth utca térburkolatának javításáról és a közvilágítás korszerűsítéséről adott részletes tájékoztatást a Tiéd a város frakciónak a kampányban s az októberi alakuló ülésen a polgármesteri program ismertetése kapcsán felvetett kérdéseire reagálva. A beszerzési testület munkájáról szólva kiemelte: 2018-ban 96 százalékban zalai, zalaegerszegi vállalkozások kaptak megrendelést az önkormányzattól, ami a 23 megyei jogú várost tekintve egyedülállóan magas.

A járműipari tesztpályáról is tárgyalt a képviselő-testület
Fotó: Autóipari Próbapálya Zala Kft. / Zalai Hírlap

A 45 milliárdos tesztpálya- beruházásról Balaicz Zoltán elmondta: a megvalósításhoz szükséges 250 hektárhoz hiányzó 65 hektárt 1,9 milliárdból, fele-fele arányban állami forrás és hitel segítségével vették meg, majd 20 évre a teljes területet bérbe adták az államnak. A bérleti díjból ez idő alatt – a kölcsönt is kifizetve – plusz 487 millió forinthoz jut hozzá az önkormányzat. A városvezető az építkezés pluszköltségeire, valamint a beruházás megtérülésére vonatkozó ellenzéki felvetésekre reagálva kiemelte: állami fejlesztésről van szó, az önkormányzat csak a területet biztosította és a közművesítést, valamint az útépítést a kerítésig.

A közvilágítás korszerűsítése kapcsán a polgármester hangsúlyozta: „ez a legsúlyosabb és legnehezebb öröksége”, s úgy véli, Zalaegerszegnek nem kellett volna az elsők közt belevágni a beruházásba, tanácsos lett volna kivárni a LED-technológia fejlődését. Leszögezte: az önkormányzatnál OLAF-jelentés nincs, csak egy levél a szervezettől, melyben a beruházás részleteiről érdeklődnek s az erre adott válasz, továbbá a vizsgálat lezárásáról szóló dokumentum és a Nemzeti Nyomozóiroda tájékoztatása, miszerint „bűncselekmény hiányában, Zalaegerszeg önkormányzatának ügyeit rendben találva, lezárult a nyomozás”. A fenntartási kötelezettség 2021 áprilisáig tart. Vizsgálják, tette hozzá, lesz-e olyan pályázati lehetőség, amely révén mindenki megelégedésére ki tudják cserélni a lámpatesteket.

Az ülésen a képviselő-testület 2020. január 1-jétől érvényes, 5 százalékos lakbéremelésről döntött a szociális, a költségelven és a piaci alapon történő bérbeadás esetén egyaránt, hogy fedezet képződjön a növekvő bér- és anyag-, valamint karbantartási költségekre. Mindez a szociális alapú bérlőknél a lakás méretétől és elhelyezkedésétől függően havi 600–1300 forint közötti drágulást eredményez. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek – irodák, üzletek, raktárak, garázsok – esetében a túlkínálat és a sok esetben kedvezőtlen elhelyezkedés és műszaki állapot miatt nem emelik jövőre a díjakat. A vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati és helybiztosítási díj, illetve helypénz esetében pedig 2020-ban átlagosan 3,1 százalékos, inflációhoz igazodó emelésre van szükség.

A grémium döntött továbbá arról is, hogy az évente legalább egy alkalommal kötelezően megtartandó közmeghallgatás idén december 2-án, hétfőn 9 órakor lesz a városi díszteremben. Majd zárt ülésen határoztak a Zalaegerszegért díjak odaítéléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában