A város Arany Könyvében sorjáznak a nagy nevek

2019.05.27. 07:00

Közel negyedszázada a türingiai Heilbad Heiligenstadt testvértelepülése Bagod

A község önkor­mányzata több mint ne­gyed­százada, 1995-ben írt alá testvértelepülési megállapodást a Németország Türingia tartományában lévő Heilbad Heiligens­tadt városával.

Arany Horváth Zsuzsa

Bagodi diákok a frankfurti repülőtér egyik fotóspontján

Fotó: Bagod

A 25 év alatt kölcsönös figyelem, egymás iránti bizalom és megértés, igazi barátság alakult ki, melynek egyik alapköve például a két iskola szoros együttműködése is. 1996 óta minden tavasszal útra kel a bagodi általános iskola tíz tanulója kísérőikkel, hogy egy hetet tölthessenek el Heilbad Heiligenstadt vendégszeretetét élvezve. A német csere­diákokkal kiegészülve térnek haza, akik az önkormányzat apartmanjait veszik birtokba, ugyancsak egy hétre.

Hogyan kezdődött? A kilencvenes évek elején a német város magyar testvértelepülést keresett, melyre számos magyar falu és város jelentkezett. 1994-ben minden településre titokban egy-egy házaspár vagy barát érkezett Heiligenstadtból, hogy feltérképezze a jelentkezőket, s azt kutassa, ki mit vár a kapcsolattól. Bagod akkori polgármestere, Polgár József nem előnyöket kért, a vendégek pedig Bagodot választották. Ebből alakult ki többek között a diákok programja is, melyben azóta már csaknem ötszáz tanuló vett részt, tájékoztatta lapunkat Sipos Ferenc polgármester az előzményekről.

A bagodiak kis csoportja a csaknem 1000 km-es távolságot 2002-ben és 2006-ban is váltófutásban tette meg, de láttak helikoptergyárat, a 25 hektáros wolfsburgi autóvárost, utaztak német szupervonaton.

Az időközben nyugdíjba vonult korábbi polgármester ma is motorja a kapcsolatnak, több mint 90 alkalommal járt Bagodban. Amikor itt nyaralnak a német diákok, Thomas Spielmann jelenlegi polgármester az utolsó napra mindig ideutazik, több esetben nosztalgiából tömegközlekedési eszközökkel.

Bagodi diákok a frankfurti repülőtér egyik fotóspontján Fotó: Bagod

2018-ban hét alkalommal jöttek el a német város lakói Bagodba. Három évvel ezelőtti látogatásukkor pedig magukkal hozták a város egyik legbecsesebb kincsét, az úgynevezett Arany Könyvet, melybe – a város testületének döntése alapján – a település számára fontos személyek bejegyzést tehetnek. Korábban aláírta például Helmut Kohl kancellár, illetve XVI. Benedek pápa is. Polgár Józsefet az a megtiszteltetés érte, hogy kézjegyével láthatta el az Arany Könyvet. Így mindkét nyugalmazott polgármester – elsőként Mogyorósi József – végleg „meg lett örökítve” német barátainknál.

A 2019-es tavaszi diákcsereprogram május 18-án ért vé­get. Idén a testvértelepülés szervezésében a tanulók két napra ellátogathattak Thomas Spielmann polgármester személyes idegenvezetése mellett Németország ötödik legnagyobb városába, a 750 ezer lakosú Frankfurtba, ahol megtekintették a tartományi közszolgálati televízió és rádió épületeit.

Aztán következett a frankfurti repülőtér, amelynek futópályáit külön engedéllyel, egy reptéri busszal nézték meg. Ez a legnagyobb német repülőtér, évi 65 millió utas fogadására alkalmas, teherforgalmát tekintve a világ egyik legjelentősebbje. Az épülő új terminálon több mint 120 daru és ötezer ember dolgozik. Annyi üzemanyagot tárolnak, hogy ha az mind sör lenne, a müncheni sörfesztiválon 25 évig kitartana, pedig ott hatmillió liter sör fogy el pár nap alatt.

Negyven másodpercenként száll fel gép, ami joggal indokolja a több mint 300 hóeltakarító járművet és a kérdést, hogyan védekeznek a madarak ellen, amelyek igencsak veszélyesek a repülőkre nézve. A válasz egyszerű és egyben érdekes. Különleges növényeket ültettek szerte a repülőtérre, amelyek a madarak nagy részét távol tartják, emellett két solymásza van a repülőtérnek, és több sólyma.

Ugyanakkor az igazi, legnagyobb veszélyt az utasokra és a gépekre egy olyan valami jelenti, amire nem is gondolnánk, mesélték a résztvevők: ez pedig az üregi nyúl. Olyan nagy számban vannak jelen (még néhány méterre a bagodia­kat szállító busztól is nézegettek), hogy rókákat telepítettek a megfékezésükre.

A rengeteg érdekességet le sem lehet írni, jelezték a bagodiak, amit tartogat az egyszerű ember számára ez a gigalétesítmény, nagyon köszönik Hei­ligenstadt polgármesterének közbenjárását.

A frankfurti látogatást másnap egy felejthetetlen városnézés koronázta meg. Számos felhőkarcoló nyűgözte le az odalátogatókat, emiatt német Manhattannek is nevezik, utalva az USA-ban (New York) található Manhattanre.

Sipos Ferenc polgármester arról is tájékoztatott, hogy 2020-ban ünnepli Bagod és Heilbad Heiligenstadt a testvértelepülési megállapodásuk aláírásának 25. évfordulóját, az ünneplés sikeres megvalósításáért már a közeljövőben pályázatot nyújtanak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában