A közösség ereje

2019.05.08. 07:00

Közadakozásból újul meg a zalapatakai településrész ravatalozója

Civil kezdeményezés nyomán, közadakozásból kezdték felújítani a zalapatakai településrész ravatalozóját. A szervezést az önkormányzati testület tagja, Szabó Sándor vállalta magára, aki egyben a felújítás ötletgazdája is volt.

Gyuricza Ferenc

Szabó Sándor a zalapatakai városrész ravatalozója előtt, a felújítás látványtervével

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szabó Sándor elmondta: családi szálak fűzik a zalapatakai településrészhez, ezért is döntött úgy tavaly tavasszal, hogy útjára indít egy lakossági, civil kezdeményezést a helyi temető rendbetétére. Eredeti szándéka szerint a kerítés és a kapu cseréjét, valamint a ravatalozóhoz vezető út térkövezését szerette volna megoldani, ám időközben ezt a ravatalozó felújítására módosította, mert véleménye szerint annak állapota nem felel meg a mai kor követelményeinek.

– A zalapatakai ravatalozót szeretnénk korunk követelményeinek megfelelőre alakítani, és közben a meglévő épülethez szinte nem is kell hozzányúlni – mondta Szabó Sándor.

Szabó Sándor a zalapatakai városrész ravatalozója előtt, a felújítás látványtervével
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Előtető szükséges hozzá, illetve az előteret kell leburkolni. Ezenfelül egy urnafal kialakítására is szükség lenne, a zalalövői temetőkben ugyanis még nincs ilyen. Szabó Sándor mindehhez vállalkozóktól, tehetősebb magánszemélyektől, a településrészhez kötődő emberektől várt támogatást. Úgy fogalmazott, a gyűjtés során érték kellemes meglepetések, de csalódások is. Az eddig összegyűlt összeg jelentős része mikroadományokból származik. De az építőipari vállalkozások kapacitásbéli nehézségei is hátráltatják a befejezést. – A kivitelezés tavaly őszszel kezdődött – folytatta az ötletgazda.

– Azóta elkészült a térburkolás, és az előtető kialakításának előkészületei is megtörténtek. A testület időközben úgy határozott, hogy a hátsó kerítés melletti fasort, amely a sírokat veszélyezteti, kivágatja, és az anyagot felhasználhatjuk a munkákhoz. Szabó Sándor reméli: őszre befejeződhet a felújítás. Ha a teljes költség nem jön össze adakozásból, akkor képviselőként igyekszik elérni, hogy az adományokhoz a város tegye hozzá a hiányzó részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában