Ha a gyerek izeg-mozog

2019.05.21. 07:20

Konferenciát tartottak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról Kanizsán

Ha egy gyermek izeg-mozog, nem tud egy dologra koncentrálni, attól még nem rossz – lehet, hogy ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzd.

Szabó Zsófia

A konferenciát Magyar Ferenc tankerületi igazgató nyitotta meg. A ceremónia keretében Kánnár Dávid (Péterfy-tagintézmény) és Bakonyi Bence (Palin) mondott verset Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Ennek kapcsán szervezett tegnap konferenciát a Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Szivárvány Óvoda.

Elsőként Magyar Ferenc tankerületi igazgató köszöntötte a megjelenteket.

– Nagyobb figyelmet érdemelnek az ADHD-s gyermekeknek – hangsúlyozta. – Fontos megérteni és elfogadni: a tünetegyüttes nem olyan betegséget jelent, ami a fiatalokat megfosztaná a tanulás és a normális élet esélyétől. Ugyanolyan értékesek és ugyanarra képesek, mint kortársaik.

A konferenciát Magyar Ferenc tankerületi igazgató nyitotta meg. A ceremónia keretében Kánnár Dávid (Péterfy-tagintézmény) és Bakonyi Bence (Palin) mondott verset Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

 

Horváth Piroska, a Szivárvány EGYMI vezetője beszédében jelezte: napjaink egyik legvitatottabb gyermekpszichiátriai kórképe a hiperaktivitás és a figyelemzavar.

– Az ADHD-s gyermekek oktatása nem lenne eredményes, ha úgy történne, mint a többi diáké – fogalmazott Horváth Piroska, majd Lőrinczné Vig Mónika, az utazó gyógypedagógiai hálózat intézményményegység-vezetője beszélt. Kiemelte: korszerű, magas szakmai színvonalú ellátásban részesítik gyermekeket.

A beszédek után előadásokra került sor. Ennek keretében, többek közt, Kis Dóra Sarolta, a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia gyógypedagógusa beszélt a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról. Elhangzott: napjainkban a gyerekek 4-6 százaléka küzd ezzel a zavarral, melynek diagnosztizálása összetett folyamat. Vannak árulkodó jelek, köztük gyakran dobol a lábaival a gyerek, nehezen ül egy helyben, mindig mehetnékje van. Azonban még ezek után sem biztos, hogy az említett zavarral küzd a fiatal. A kezelés gyógyszerrel, valamint viselkedésterápiával történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában