Az egészség az első

2019.01.28. 14:00

Komoly egészségügyi beruházások mennek végbe Szentgyörgyvölgyön

Hat település egészségügyi alapellátását biztosítja az a beruházás, amelynek avatóját szombat délelőtt tartották az őrségi községben. A iskolaépület egyik szárnyában háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat helyiségei kapnak helyet.

Gyuricza Ferenc

A szalagátvágás. Középen, ollóval a kezében Varga Zsuzsanna polgármester, mellette jobbról dr. Pál Attila, majd Vigh László

Fotó: Gyuricza Ferenc

Megérett a korszerűsítésre

Az avatóünnepség egyelőre az épületrész felújításának, az építészeti munkának szólt, ugyanis a háziorvosi rendelő néhány napig még a régi helyén, egy XX. század elején emelt épületben működik. Varga Zsuzsanna, Szentgyörgyvölgy polgármestere elmondta: azért szükséges az áttelepítés, mert annak az épületnek a gépészeti berendezései elöregedtek, a kötelező akadálymentesítés és a fűtés is problémákba ütközött.

– A 2016-os megyei TOP pályázat keretében 28 millió forint jutott a beruházásra, a költségek azonban emelkedtek az évek alatt, és szükségessé vált a 12 éve elhagyott, volt iskolaépület egész tetőzetének bádogozása – mondta a polgármester a beruházás kapcsán. – Az önkormányzat a pluszköltségeket saját erőből, részben az üresen álló volt szolgálati lakás értékesítéséből befolyt összeggel, összesen közel 9 millió forinttal egészítette ki.

A szalagátvágás. Középen, ollóval a kezében Varga Zsuzsanna polgármester, mellette jobbról dr. Pál Attila, majd Vigh László Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: európai uniós források révén 600 millió forintot tudtak egészségügyi alapellátásokra fordítani, Szentgyörgyvölgy ennek köszönhetően jutott az említett pályázati támogatáshoz. Egyben elismerését fejezte ki a településnek, hogy a beruházáshoz jelentős összegű önrésszel is hozzá tudott járulni.

Az egészségügyi ellátást tartják a legfontosabbnak

Dr. Pál Attila emellett a védőnői szolgálat – mint Európában egyedülálló szolgáltatás – szerepét is hangsúlyozta, mert az ország számára ma talán a legnagyobb kihívást jelentő népességfogyás megállításában igen fontos feladat hárul a szakterületen dolgozókra.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője szerint nagyon fontos döntés volt a helyi önkormányzat részéről, amikor „az egészségügy irányába vitte el a fejlesztéseket”.

– Amikor ugyanis megkérdezzük az állampolgárokat, hogy mi a legfontosabb az életükben, első helyre teszik az egészséget – mondta Vigh László. A képviselő hozzátette: az egészségügyi szolgáltatások mindenkit érintenek, az egészségügy valóban tízmillió magyar ember ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában