Az első kokárda

2018.03.13. 17:25

A keszthelyi születésű Szendrey Júlia varrta az első nemzetiszínű kitűzőt

Bár egyes források szerint Laborfalvi Róza adta az első kokárdát Jókai Mórnak, ám a legtöbb kutatás szerint a keszthelyi születésű Szendrey Júlia varrta elsőként a nemzetiszínű kitűzőt férjének, Petőfi Sándornak.

Keszey Ágnes

dr. Lukács Gábor a keszthelyi emlékszobánál, ahol március 15-én 15 és 17 óra között várják mindazokat, akik szeretnének még többet megtudni Szendrey Júliáról

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Kívül a piros, középen a fehér, belül pedig a zöld – ilyen, saját készítésű kokárdát kapott Petőfi Sándor hitvesétől, Szendrey Júliától. Azóta is állandó a párbeszéd arról, vajon milyen sorrendben kell a színeket olvasni.

- Katona Tamás történész minden március 15-én el is mondta, hogy Szendrey Júliának köszönhetjük, hogy a színek nem a helyes sorrendben vannak, mert hivatalosan a zöldnek kellene kívül lennie- mondta dr. Lukács Gábor, a „feleségek felesége” keszthelyi szülőházban működő emlékszoba vezetője, gondozója.

1848 forradalmi napjaiban terjedt el a kokárda, ám írásos források szerint Szendrey Júlia már március 13-án, a bécsi forradalom napján nemzetszínű főkötőben, derekán nemzetiszínű szalaggal járta Pestet és Budát.

– Júlia is komoly forradalmi lelkületű hölgy volt. Nem olvastam arról, hogy ő is ott lett volna a Nemzeti Múzeumnál, de feltételezem, hogy részt vett az eseményekben. Már csak azért is, mert közös lakásban laktak Jókai Mórral. Petőfi, Jókai és Vasvári képezték a forradalom gyújtópontját- mondta dr. Lukács Gábor,

A Szendrey-emlékház gondozója a fennmaradt dokumentumok, visszaemlékezések és kutatások alapján biztos abban, hogy bár csak a háttérből, férje mögött állva, de Szendrey Júlia is meghatározó történelmünkben.

dr. Lukács Gábor a keszthelyi emlékszobánál, ahol március 15-én 15 és 17 óra között várják mindazokat, akik szeretnének még többet megtudni Szendrey Júliáról
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

- Minden bizonnyal Júlia is nagyon komoly szerepet játszott abban, hogy a kokárda lett a forradalom és nemzeti ünnepünk szimbóluma, melyet azért koronként változó intenzitással, de hordtak az emberek. Március közepén nagy nemzeti események, hihetetlen dolgok történtek, Júlia végig ott volt Petőfi mögött , mellett. Szerintem ez a legfontosabb szerepük a márciusi ifjakkal kapcsolatosan a hölgyeknek, asszonyoknak- emelte ki dr. Lukács Gábor.

„Minderről Petőfi így írt naplójában: „Az éj nagy részét ébren töltöttem, feleségemmel együtt, bátor, lelkesítő, imádott kis feleségemmel együtt, ki mindig buzdítólag áll gondolataim, terveim előtt, mint a hadsereg előtt a magasra emelt zászló. Azon tanácskoztunk, mit kell tenni? mert az határozottan állt előttünk, hogy tenni kell és mindjárt holnap ... hátha holnapután már késő lesz!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában