Öröm, bánat, hűség

2019.08.14. 14:00

Katonadal-fesztivált rendeztek tizedik alkalommal Zalaapátiban

Öröm, fájdalom, összetartozás, hűség – ezek az érzések mind benne vannak a katonadalokban. Mindezt megtapasztalhatták a jubileumi, tizedik katonadal-fesztivál résztvevői.

Keszey Ágnes

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar alapozta meg a hangulatot Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

A rendezvényt azért hívták életre Németh Lajos, a Zalaapáti Harmonika Zenekar vezetője ötlete alapján egy évtizeddel ezelőtt, mert fontosnak tartják azon értékek ápolását, bemutatását, átadását, amelyek egyre kevésbé kapnak figyelmet manapság. Ilyenek a katonadalok, melyek sajátos zenei értéket hordoznak, bemutatják Magyarország történelmi korszakait. Vasárnap szentmisével kezdődött a rendezvény, majd megemlékeztek a világháborús hősökről.

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar alapozta meg a hangulatot Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Délután különböző korok katonai táborai elevenedtek meg a rendezvénytéren, a látogatók katonai öltözetekkel, fegyverekkel, tankokkal ismerkedhettek. A megnyitón Vincze Tibor polgármester köszöntötte a közönséget, majd Kocsi László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály osztályvezetője mondott beszédet.

– A mai katonadalok a korabeli végvári énekekből, betyárdalokból, a pásztordalokból és a szerelmi dalokból alakultak ki. Nagy részük a katonaéletet mutatja be, ilyenek a katonasiratók, amelyekkel a bevonultakat siratják el az édesanyák és azok a lányok, akik visszavárják őket. A verbunkosdalok, a toborzónóták később teljes mértékben átalakultak sorozónótákká – ismertette a főbb műfajokat a főosztályvezető, s szólt még az újoncnótákról, a lépéseket összehangoló menetdalokról és a laktanyai életet, az élelmezést és a sokszor nehéz életet megörökítő kaszárnyadalokról, a fegyvernemek erejét kérkedően összemérő fegyvernemi dalokról és a buzdító indulókról. Ez utóbbi zenét is játszotta a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar, mely a megnyitót követően megalapozta a fesztivál hangulatát. A helyi óvodások műsora után 15 dalkör lépett fel.

– A fesztivállal Zalaapáti nagy térségre kisugárzó ün­nepet teremtett – mondta Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője.

Este a swingdalokat előadó The Easy Babies, a marcali Bajtársi Dalárda, a zalaapáti Rozmaring Népdalkör és Harmonika Zenekar lépett fel, majd a népdalkörök közös műsora zárta a jubileumi eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában