Veszprém megyei csapat nyert

2019.09.11. 07:00

Katasztrófavédők vetélkedtek az egerszegi területi döntőben

Radioaktív sugárzást mértek, mérgező anyagokat kerestek „szkafanderbe” öltözött emberek kedden a katasztrófavédelmi mobil laborok országos szakmai vetélkedőjének egyik, Zalában lezajlott területi döntőjén.

Arany Gábor

Sugárszennyeződést mérnek a biztonsági őrön a hevesi csapat védőöltözetes tagjai

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Négy háromfős csapat érkezett a viadalra, a feladatok egy részét a Gébárti-tó partján oldották meg, míg a próbatétel másik része a katasztrófavédelmi igazgatóság Május 1. utcai bázisán várt rájuk.

Sugárszennyeződést mérnek a biztonsági őrön a hevesi csapat védőöltözetes tagjai
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

– Az egerszegi területi döntőn Heves, Veszprém, Békés és Szabolcs-Szatmár megye csapata vesz részt, míg a zalaiak jövő héten Csongrádon versenyeznek – mondta el Szabó István alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő. – A katasztrófavédelmi mobil laborok feladata a veszélyes vegyi, radioaktív és biológiai anyagokkal kapcsolatos események felderítése. Környezetbe kerülésükkel járó balesetek esetén első a beavatkozó tűzoltók, mentők, rendőrök biztonságos munkafeltételeinek megteremtése.

– A mobil laborok biztosítják a veszélyhelyzet értékeléséhez szükséges adatok gyűjtését, rendszerezését, feldolgozását, a mérgező, fertőző vagy sugárzó anyagok meghatározását – folytatta Szabó István. – Az adatok alapján születnek meg a további intézkedések, például elzárkóztatás vagy a lakosság kitelepítése.

A területi döntőben négy feladat várt a csapatokra. A Gébárti-tónál a légszennyezettséget mérték, és a mikrometeorológiai állomás adatai alapján a szennyezés terjedését is kiszámolták. Emellett a valósághoz hű körülmények között a vizet szennyező hulladékot: üzemanyagot, hipót, valamint műtrágyát kellett azonosítaniuk.

A Május 1. utcai bázison az egyik feladatként vegyszerrel kevert üdítő összetételét határozták meg. A kerettörténet szerint ugyanis az egyik helyiségben magatehetetlen fiatalokat találtak, és a kiérkező mentősök kértek segítséget, hogy az elfogyasztott innivaló maradékát elemezzék a laborosok. A másik próba: „egy diplomáciai esemény” helyszínén biztonsági őrök által megzavart és elmenekülő betörők két táskát dobtak el. Az egyikből fehér por szóródott ki, a másikban pedig sugárzó anyagra utaló jelzést találtak. A zalaegerszegi döntőben a Veszprém megyei csapat végzett az élen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában