hagyomány

2019.06.29. 12:00

Karácsonykor és szüret idején is megsütötték a kalácsot Kapornakon

A kalács- és kuglófsütés hagyományára épült az idei néprajzi találkozó szakmai programja. Az Őrség határon túli, szlovéniai nyúlványához, az úgynevezett Goricskóhoz vagy Dombvidékhez tartozó településen tegnap délután mintegy száz fő jelenlétében Rudas Magda tartott előadást.

Gyuricza Ferenc

A program kalács- és kuglófkóstolással ért véget Fotó: Gyuricza

A Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének tagja nemcsak a kalács és kuglóf készítésének módjáról beszélt, de a hozzájuk kötődő népszokásokat, hagyományokat és hiedelmeket is ismertette. Kitért arra, hogy a kalács karácsonykor és szüret idején sosem hiányzott a Dombvidéken élők asztaláról, de azt is megemlítette, hogy ha a tanév első napján az iskolás gyermek mákos kalácsot vitt magával eledelként az iskolába, akkor jó év végi osztályzatokra számíthatott.

A program kalács- és kuglófkóstolással ért véget Fotó: Gyuricza

– A kalácsot és a kuglófot is kelt tésztából készítjük, csak a töltelék- és adalékanyagok, illetve a formájuk különbözteti meg őket – folytatta Rudas Magda. – A kalácsnak ezen vidéken kétféle tölteléke ismert, a mák és a dió. A készítésénél két dologra kell nagyon odafigyelni, egyrészt arra, hogy a töltelék ne legyen puhább vagy folyékonyabb, mint maga a tészta, mert akkor elválnak egymástól. A másik hiba, ami gyakran előfordul, a túlsütés. Ha magas hőmérsékleten sütjük ki a kalácsot, akkor a héja elszíneződik, égett hatást kelt, amit általában röstelkedve éltek meg az asszonyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában