Mindig is erről álmodott

2019.05.18. 11:30

Kamaszkora óta mentőnek készült a kanizsai férfi, most miniszteri elismerést kapott

A mentők napja alkalmából miniszteri elismerésben részesült a kanizsai mentőállomás munkatársa, Kéri Zoltán.

Horváth-Balogh Attila

Kéri Zoltán (középen) Győrfi Pállal (balról), az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével és dr. Csató Gáborral, a szervezet főtitkárával Fotó: ZH

A mentőgépkocsi-vezetőként és a kanizsai mentőállomás műszaki felelőseként dolgozó szakember prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől és dr. Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójától vehette át az elismerő oklevelet kiemelkedő szakmai tevékenységéért május 10-én, a mentők napján, az Országházban.

– 1993. január 15-én kerültem a mentőszolgálathoz, Letenyén kezdtem, majd bő két évre rá átjöhettem Nagykanizsára – mondta el lapunknak Kéri Zoltán. – Hogy honnan eredt a mentőzés? Már az ipari iskolában (autószerelő az eredeti végzettségem) azon gondolkodtam, hogy az egészségügyben szeretnék elhelyezkedni, és ez a katonaság alatt csak erősödött bennem, pedig a családban senki sem volt, aki ezen a területen dolgozott volna. De gyerekkoromban vöröskeresztes szakkörbe jártam, ezért csak olyan hivatást tudtam elképzelni, amelyben másokon segíthetek.

Kéri Zoltán (középen) Győrfi Pállal (balról), az Országos Mentőszolgálat
szóvivőjével és dr. Csató Gáborral, a szervezet főtitkárával
Fotó: ZH

Ha ez volt a cél, Kéri Zoltán a mentőknél jobb munkahelyet nemigen találhatott volna, s mint mondja, jól is érzi magát hivatásában, még akkor is, ha néha lelket próbáló tragédiákkal, történetekkel találkozik.

– Amikor befut a riasztás, soha nem tudjuk, milyen szituáció vár minket a helyszínen – magyarázta a férfi. – A legrosszabb, ha a szenvedő fél, ne adj’ isten áldozat (például bale­seteknél) kisgyermek, vagy ismerős, barát – sajnos, ilyesmiben volt már részem. De van a mi hivatásunknak nagyon szép oldala is: a múltkor például valakit sikerült újraélesztenünk, s miután felépült, bejött hozzánk és megköszönte, hogy megmentettük az életét…

A laikusok azt hiszik, hogy a sofőr csak a mentőautó vezetésével foglalkozik, más dolga nincs. Nos, mint kiderült, ez nem így van, a helyszínen „alá” kell dolgoznia a mentőápolónak vagy mentőtisztnek, kiszolgálni őt az éppen kért eszközzel, gyógyszerrel – tehát igazi csapatmunkáról van szó, amihez mindenkinek ­folyamatosan képzéseken kell részt venni. Kéri Zoltán mindezen túl a kanizsai mentőállomás műszaki felelőseként az objektum, illetve a járműpark műszaki állapotáért, karbantartásáért is felel.

– Ez az időmnek körülbelül a negyedrészét teszi ki, a napi munkában a hangsúlyos továbbra is a gépkocsivezetés – jelezte a szakember, aki 2008-ban már főigazgatói dicséretet is kapott.

Zala megyéből egy ­másik kolléga is elismerésben részesült most: a zalaegerszegi Hideg András mentésvezető Iránytű díjat vehetett át, amit azoknak a fiatal kollégáknak ítélnek oda, akik példaképként állíthatók a mentők közösségének tagjai elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában