Továbbtanulás

2017.10.20. 14:15

Milyen szakma illik hozzám? Jövő héttől indulnak a pályaválasztási bemutatók

Évente sok ezer általános iskolásnak kell döntenie, hol folytassa tanulmányait, mi érdekli, mire képes, és milyen lehetőségek várják.

Hajdú Péter

Dr. Árok Krisztina: 89 általános iskola jelentkezett, és többmint 3 ezer tanulót ingyen utaztatunk a rendezvényekre

Fotó: Hajdú Péter

Ennek eldöntésében, a pályaválasztásban évek óta segítséget kínál a megyében működő foglalkoztatási szervezet.

Jövő héten és novemberben kerül sor a Zala Megyei Kormányhivatal, valamint a kereskedelmi és iparkamarák, a tankerületi központok és a képző intézmények összefogásával szervezett pályaválasztási kiállításra és szakmabemutatóra a megye három városában.

Zalaegerszegen október 26-28. között az Apáczai Csere János Művelődési Központban, Nagykanizsán november 9-10-én a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában, Keszthelyen pedig november 16-17-én az egyetem D épületében várják a fiatalokat, pedagógusokat és a szülőket.

Dr. Árok Krisztinától a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetőjétől érdeklődtünk a rendezvény részletei iránt.

– A pályaválasztás előtt álló fiataloknak a jó döntés érdekében egyrészt látniuk kell, mik azok a szakmák, köztük a hiányszakmák, amiket vonzó ösztöndíjas képzés keretében is el tudnak sajátítani, másrészt megmutatjuk nekik azt is, hogy milyen kompetenciákra van szükség az egyes szakmához.

Ezért a kiállításokon pályaismereti, illetve önismereti csoportfoglalkozásokat is tartunk az érdeklődő 7-8. osztályos fiataloknak. Igyekszünk felszínre hozni a bennük rejlő készségeket, az interaktív szakmabemutatókon pedig kipróbálhatják magukat, ez plusz élményt ad a számukra – mondja a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a pályaválasztási kiállítások előtti napon mindhárom helyen üzemlátogatásokon vehetnek részt a tanulók, a kamara szervezésében.

Az előző években nagy érdeklődésre tartottak számot azok a pódiumbeszélgetések, amelyeken sikeres emberekkel és sikeres diákokkal találkozhattak az érdeklődők.

Dr. Árok Krisztina: 89 általános iskola jelentkezett, és többmint 3 ezer tanulót ingyen utaztatunk a rendezvényekre
Fotós: Hajdú Péter

– Most is megszervezzük ezeket a fórumbeszélgetéseket. Tavaly vezettük be, hogy nemcsak a szakmájukban sikeres felnőtteket hallgathatták meg az érdeklődők, hanem olyan diákokat is, akik most tanulják valamelyik szakmát. Ez azért fontos, mert a fiatalok könnyebben kapcsolatot teremtenek egymással mint egy felnőttel, közvetlenebbül kérdeznek egymástól, és a válaszoló felsőbb évesek részletesebben el tudják mondani, hogy milyen tantárgyakat kell tanulni az adott szakmában, és mi motiválta őket a választásban. Idén több ilyen beszélgetést szervezünk, és több lesz a szakmákat tanuló diák a résztvevők között – hívta fel a figyelmet a várható programokra.

Újdonság lesz a szakmaismertető forgószínpad, aminek során az egyes szakmacsoportokat interaktív módon bemutatják a szakképzők. Ezen bemutatókon ismertetik a szakmacsoportokon belül szükséges kompetenciákat, alapanyagokat, a gyakorlati képzés megvalósításának módját. Ezen kívül előzetes bejelentkezés alapján a fiatalok 15-20 fős csoportjai számára tárlatvezetéseket tartanak. Körbe viszik őket a standok körül, és minden szakmacsoportot röviden bemutatnak számukra.

– Szeretném felhívni a figyelmet az úgynevezett családi napra, amelyre a zalaegerszegi kiállítás szombati napján kerül sor. Ez azért fontos, mert oda nemcsak a diákokat, hanem a hozzátartozókat is várjuk a fiatalok megalapozott szakmaválasztása érdekében, az egész megyéből – közölte a főosztályvezető.

Dr. Árok Krisztina elmondta, hogy a három kiállításon való szervezett látogatásokra a megyében összesen 89 általános iskola jelentkezett, amelyekből több mint 4 ezer személy érkezik.

Közel 3 ezer tanulót ingyen utaztatnak a rendezvényekre, ezzel is segítve a vidéki iskolásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában