A jelenlétükkel is segítik a gyógyulást

2018.11.21. 07:00

Ingyenes az otthoni szakápolás Nagykanizsán

A kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolás több mint két évtizede folyamatos a városban és környékén. Ám az ápolók szerint az embereknek az ingyenes ellátásról hiányosak az információik.

Benedek Bálint

Pósek László lábának kötözésére készül Kovács József Andrásné (balról) és Szabó Mária Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Sokan nem tudnak a lehetőségről

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEA) által támogatott rendszer jól működik, de Kovács József Andrásné Erzsébet városi koordinátor szerint az ismeretek bővítésével többen vehetnék igénybe a szolgáltatást. A Kanizsai Dorottya Kórház nyugalmazott főnővére úgy érzi: sokan nem értesülnek a lehetőségről.

– Orvos rendelheti el a szakápolást, s így csak gyógyszerekre, kötszerekre kell költeni – mondta. – Igyekszünk olyan ápolót találni, akivel például kórházi tartózkodása során találkozott a beteg. Ha ez nem járható út, akkor lehetőséget biztosítunk az ismerkedésre.

A szakember irányítása alatt húsz ápoló dolgozik, akik közel 120 beteget látnak el Nagykanizsán és csaknem további 50 településen. Igyekeznek bővíteni a létszámot megbízható, kivételes teherbírású szakemberekkel. A szervezés, a koordináció Erzsébet fel­adata. De az eltelt több mint két évtizedben soha nem volt fennakadás, mindenkihez időben odaértek. A rendszerben részt vevő ápolók összesen 12 tevékenységet végeznek, ezek között szerepel a sebkötözés, a krónikus ellátás, az infúzióbekötés, a szondatáplálás, sőt foglalkoznak haldokló betegekkel is. Korábban a végtaghiány nagyobb gondot okozott, ma azonban korszerű protézisek állnak rendelkezésre, ezért megnőtt az igény a gyógytornászok iránt is, akikkel szintén jó kapcsolatot tartanak fenn.

Pósek László lábának kötözésére készül Kovács József Andrásné (balról) és Szabó Mária Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Erzsébet évtizedek óta áll az emberek szolgálatában, mindig is segített, ahogyan tette azt mentős férje is. Elmondta: az empátia az élete része, s bár megtanulta kezelni a nehéz helyzeteket, néhány történetre a mai napig könnyes szemmel emlékszik.

– Egy kisgyermek vagy egy kolléga hirtelen halála, családok tragédiája természetesen bennünket is megvisel – mesélte. – Sokszor előfordult, hogy a férjemet kellett vigasztalni, máskor pedig nekem okozott nehézséget egy baleset feldolgozása. Azonban amikor fiatalon ezt a hivatást választottam, számoltam ezekkel a nehézségekkel. De fontos kiemelni, hogy a jelenlétünkkel többet segítünk a gyógyulásban. Az ellátás közben kicsit olykor pszichológusnak kell lennünk, családokat és élettörténeteket ismerünk meg. Előfordul, hogy bizonyos eseteknél a családi kórtörténet feltérképezése is sokat jelent a későbbi kezelésben, hiszen nem egyszer ez vezetett a sikerhez.

Lelki támogatást kapnak a betegek

Utóbbi szempontokat is fontosnak tartja Szabó Mária. A kanizsai hölgy alig egy hónapja lett nyugdíjas, miután 40 éven keresztül dolgozott a nőgyógyászaton. Mellette pedig nyolc éve csatlakozott az otthoni szakápolási rendszerhez.

– A hivatástudat tartott a pályán, most pedig azt szeretném, ha minden erre rászorulónak jutna két segítő kéz – fűzte hozzá. – A betegek többsége igényli a lelki támogatást, tőlünk még a nehezen gyógyuló lábszárfekélyes páciensek is kapnak reményt. Ez a fajta támogatás erőt ad, ami kifejezetten sokat jelent a rehabilitációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában