valódi programfolyam

2019.06.17. 15:00

Ilyen volt a múzeumok nyári éjszakája Lendván

Komplex programsorozattal, benne szlovén és magyar nyelvű tárlatvezetéssel, szabadtéri dixieland koncerttel, a várba vezető felújított lépcsősor avatásával, valamint egy új, nemzetközi fotó­kiállítás megnyitójával ünnepelték a múzeumok nyári éjszakáját a határon túli kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

Az egykori Bánffy-vár alagsora is kiállítóteremmé változott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A rengeteg érdeklődőt vonzó programsorozat este hat órakor a szervező Galéria és Múzeum intézményének helyet adó egykori Bánffy-várba vezető lépcsősor újbóli megnyitójával vette kezdetét. A felújtásnak köszönhetően a jövőben gyalogosan is könnyebben, kisebb fizikai megterhelés és igénybevétel árán is elérhető lesz a Galéria és Múzeum főépülete. A lépcsősor újbóli megnyitása összefügg azzal a nagyszabású elképzeléssel, miszerint Lendva városa pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím elnyerésére. Szintén ezzel a szándékkal függ össze a Galéria és Múzeumban a meglévő kiállítóterek bővítése, így a Fekete-fehér világ című nemzetközi fotókiállítás a vár alagsorában kapott helyet. Maga a tárlat négy fotóklub alkotói­nak munkáit mutatja be. A kiállítást Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója, Szobocsán László, a társrendező Lendvai Fotó- és Videoklub elnöke ajánlották az érdeklődők figyelmébe. Elmondták, hogy a tárlatra a lendvai klub tagjai mellett a csáktornyai, valamint a zalaegerszegi és nagykanizsai fotó­klubok tagjai pályázhattak. Felhívásukra 145 pályamű érkezett, a szintén nemzetközi zsűri – amelynek elnöke, a horvát Masa Hrustek Sobocan ugyancsak beszélt a megnyitón – ebből szigorú kritériumok alapján válogatta ki a közönség elé került negyven művészi alkotást. A Kanizsa Fotóklubot Boros Károlyné, Kiss Nándor, Simán László, Varga Szilárd és Zágon László, míg a Zalaegerszegi Fotóklubot Bartal Balázs, Literáti Nagy Ferenc, Lugosi Tamás és Orbán Ádám képei képviselik.

Az egykori Bánffy-vár alagsora is kiállítóteremmé változott
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A tárlatmegnyitót követően egy csáktornyai dixieland zenekar adott koncertet a vár udvarán, majd szlovén és magyar tárlatvezetéssel mutatták be az érdeklődőknek a Galéria és Múzeum legértékesebb időszaki tárlatát, az osztrák Friedensreich Hundertwasser és a japán Soichi Hasegawa közös, Orient & Okzident című kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában