Jó viszony

2018.08.22. 07:00

Igazi barátsággá vált Gyenesdiás és Csíkszenttamás együttműködése

A hét végén több fellépése is volt Gyenesdiáson a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekarnak. Ezek a koncertek koronázták meg az idén tíz éves testvértelepülési kapcsolatot.

Keszey Ágnes

Tíz évvel ezelőtt a Székelyek a Nyugat-Balatonnál program keretében ismerkedett meg egymással Gyenesdiás és Csíkszenttamás közössége. Akkor több település erősítette meg korábbi együttműködési megállapodását, és több talált új testvértelepülést. Július végén a zalai nagyközség 70 fős delegációja járt a Hargita megyei községben, ott ünnepelték meg az egy évtizede létrejött testvértelepülési kapcsolatot. A csíkszenttamási küldöttség pedig most hét végén tett viszontlátogatást Gyenesdiáson.

- Nagyon intenzív és élő ez a testvértelepülési kapcsolat: minden évben találkoznak kultúrcsoportok, fiatalok, családok. Szoros az együttműködés: van olyan család, amely szüretre érkezik ide Gyenesdiásra, az itt élők pedig mennek téli programokra – például disznóvágásra. A Határtalanul programban a hetedikes gyerekek tartják egymással a kapcsolatot – sorolta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. A múlt hétvégén pedig a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar járt Gyenesdiáson, az iskolásokból álló együttes koncertet adott, s felléptek a Festetics-vágta megnyitóján is.

- A repertoár főként a fiatalok ízlése szerint alakul: főként pop, illetve világi slágereket játszunk. Ők hobbi szinten zenélnek, az iskolában nincsen hangszeres képzés. Olyan darabokat választunk, melyek megfogják őket, de játszunk egyházi műveket és klasszikus darabokat is – mutatta be repertoárt a zenekar vezetője, Teutsch Tamás. Ám nem csak a közösségek közti és a kulturális együttműködés az erős a Csíkszenttamás és Gyenesdiás között. Az évek folyamán a két település felfedezte és megismerte egymást, s hasonlóságaikat is.

A gyenesdiási közönségnek zenélt a csíkszenttamási zenekar Fotó: Belenta Réka

- A tíz éves jubileumnál is elhangzott, hogy nem a csak kulturális együttműködés erős. Csíkszenttamás is egy ősi, Árpád-kori településmagból létrejött község, régi épület romjaival, a Csonkatoronnyal – nálunk a Darnay pince hasonlóan ősi. De lehet említeni a tájhasználatot: mi hegyközségi múltunkra vagyunk büszkék, ők pedig arra, a nagyon szép fennsíki tájra, amin gazdálkodnak és amiből nyerik az erejüket. Náluk ott van a Feneketlen-tó forrás, nálunk pedig a János-forrás. Sok olyan analógia van, amelyben a természetet közösen becsüljük, tiszteljük. – mutatta be a két település hasonlóságait a gyenesdiási polgármester. Gál Lajos külön kiemelte a magyarságtudatot és ennek erősítését is.

- Ők hoztak hozzánk Székelykaput, amit a Diási parkban állítottunk fel az öt éves jubileum alkalmából. Mi most, a tíz éves jubileum jegyében vittünk a Nyerges-tetőre egy kopjafát a székely hősök emlékezetére: ott volt az 1848-49-es szabadságharca egyik nagyon kemény ütközete, amikor a székelyek álltak helyt az oroszokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában