Kutatás

2018.10.04. 09:00

Idősklubban boldogabb az élet

A nyugdíjasklubokba járó idősek boldogok, derült ki abból a kérdőíves kutatásból, amivel készítői október 7-én Brüsszelben a régiók és városok Európa-hete című rendezvényén szerepelhetnek.

Benedek Bálint

Dr. Zsarnóczky Martin

Fotó: Picasa

A kanizsai idősek életminőségére pozitív hatást gyakorló jelenségek bemutatásáról a Mátralab Kutatási Központ a várossal, valamint a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszával karöltve készített kutatást még tavaly.

A központ vezetője, dr. Zsarnóczky Martin elmondta: első körben 500 időskorú embert szólítottak meg, köztük olyanokat, akik valamelyik idősklub tagjai, vagy idősotthon lakói. A készítők többek között arra voltak kíváncsiak, miként élnek az adott közösségben.

– A felmérésünkből kiderült, hogy általában a klubokba járó idősek boldogabbnak érzik magukat, mint akik nem járnak – mondta a szakember. – A jó társaság ellenére az egyedülálló nyugdíjasok egy része kijelentette: boldogtalan. Ennek számtalan oka lehet: előfordulhat, hogy távol vannak a családjuktól vagy megözvegyültek.

Dr. Zsarnóczky Martin

A kutatási ötlettel, valamint az előbb említett korai részeredményekkel dr. Zsarnóczky Martin részt vett egy meghívásos pályázaton, ahol 10 ezer beküldött munkából a legjobb 30 között mutathatja be a kanizsai modellt az Európa Tanács neves rendezvényén. A kivételes bemutatkozásnak hosszú távon lehet olyan hozadéka, hogy további kutatók érkezhetnek Nagykanizsára, s más szemszögből is vizsgálhatják az időskori boldogság titkát.

– A kutatás folytatódik egy jóval nehezebb területtel, azok megszólításával, akik nem járnak közösségbe – folytatta dr. Zsarnóczky Martin. – Ezt követi majd húsz mélyinterjú a kanizsai időséletet alakító szereplőkkel. Ha végzünk, akkor pedig az eredmények kiértékelése következik. Azonban már most az látszik, hogy a kiterjesztett szociális hálóval rendelkező nyugdíjasok életminősége jobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában