Új társulást hoztak létre

2019.02.14. 07:00

Huszonkét dél-zalai település új alapokra helyezi a hulladékgazdálkodást

Szerdán 22 dél-zalai település részvételével megtartotta alakuló ülését a Dél-Zala Hulladékgazdálkodási Társulás. Az új tömörülés tagjai vezetőket választottak, meghatározták a társulás idei munkarendjét és költségvetését.

Pásztor András

Polgármesterek az alakuló ülés után. Balról: Jakab Sándor, Preksen László, Zsirmon Endre, Dénes Sándor és Novák Ferenc Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Mint arról korábban többször írtunk, Nagykanizsa már két évvel ezelőtt úgy döntött: kilép a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulásból. Az önkormányzat lépését számos környékbeli kistelepülés követte, s végül 21 önkormányzat hagyta el a regionális társulást. A vagyonmegosztás részleteiről sokáig nem sikerült megállapodniuk a feleknek, mígnem tavaly nyáron egyezség született az elszámolási alapelveket illetően. A kilépő települések közel 900 millió forintos vagyonnal rendelkeznek, ám ezt az önkormányzatok egyelőre nem vitték be az új társulásba, annak ugyanis jelentős áfavonzata lenne.

Polgármesterek az alakuló ülés után. Balról: Jakab Sándor, Preksen László, Zsirmon Endre, Dénes Sándor és Novák Ferenc Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A tegnapi alakuló ülésen Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere úgy fogalmazott: az áfamegfizetés tekintetében várakozó állásponton vannak, reményeik szerint magasabb szinten döntés születik ezen összeg elengedéséről.

A társulás elnökének a székhely település, azaz Nagykanizsa polgármesterét, Dénes Sándort, alelnöknek pedig a társuláshoz nemrég csatlakozott Zalakaros önkormányzati vezetőjét, Novák Ferencet választották. Az ötfős pénzügyi bizottságba Preksen László (Semjénháza), Bali Veronika (Hosszúvölgy), Jakab Sándor (Újudvar), Zsirmon Endre (Iharosberény) polgármestereket, illetve Bizzer Andrást, a kanizsai közgyűlés képviselőjét delegálták.

A társulás elfogadta a szervezeti és működési szabályzatot, a tagok döntöttek az idei munkatervről, illetve a társulás költségvetéséről is. Ez utóbbit – míg a települések be nem viszik a Zalaispából származó vagyont – egyelőre százezer forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadták el, ami valójában az adminisztrációs költségeket fedezi.

Az alakuló ülésen Novák Ferenc jelezte: bár a fürdőváros még tagja a Zalaispa társulásnak, de úgy véli, hogy a település hosszú távon ezen új szövetségben találja meg számításait. Amúgy pedig nincs törvényi akadálya annak, hogy egy település több társulásnak is tagja legyen.

A társulás területén a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. végzi majd a hulladékgazdálkodást, mely társaság nemrég 2,5 milliárdos fejlesztési pályázatot nyújtott be. Ez jelentős részben eszközfejlesztést, illetve egyéb létesítmények kialakítását tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában