Az idegenforgalom és a gazdaság erősödését is várják

2019.04.02. 08:00

Horvátországnak is fontos a Murakeresztúr és Kotoriba közötti híd

Horvátország kormánya a minapi ülésén döntött arról, hogy államközi egyezményt írnak alá a magyar kormánnyal a Murakeresztúr és Kotoriba közötti új közúti híd és határátkelő megépítésével kapcsolatban.

Horváth-Balogh Attila

A Mura-híd régebbi terveit felül kell vizsgálni Fotó: látványterv

A fejleményről a Međimurske Novine című horvát lap számolt be, hivatkozva Darko Horvat gazdasági miniszter Facebook-bejegyzésére. Az újság azt írta: az egyezménnyel sínre kerülhet az új közlekedési kapcsolat kialakításának ügye. A híradás szerint Darko Horvat bejegyzésében az is szerepelt: a Murakeresztúr és a horvátországi Kotoriba közötti közúti híd megépítése stratégiai jelentőségű nemcsak Muraköz, hanem egész Horvátország számára, turisztikai, kulturális és gazdasági szempontból egyaránt.

Különösen sokat profitálhat a beruházásból Alsó-Muraköz, mely az idegenforgalom erőteljesebb fejlődését és új beruházások megjelenését várhatja a fejlesztéstől. A híd ugyanis jelentősen lerövidítené az utat az autópályához képest, s várhatóan élénkítené a forgalmat, hiszen a Muraközbe igyekvőknek (vagy az onnét Magyarországra utazóknak) most az autópályán lévő letenyei határátkelő közbeiktatásával 50 kilométert kell utazniuk Murakeresztúrtól Kotoribáig és fordítva. A híd révén ez a távolság csupán 5 kilométerre csökken.

A Mura-híd régebbi terveit felül kell vizsgálni Fotó: látványterv

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t is. Hideg András kommunikációs igazgató a lapunknak küldött levelében rámutatott: a 2014–2020. közötti határ menti közúti infrastruktúra-fejlesztésekről szóló 1007/2016. (I. 18.) számú kormányhatározat mellékletében szerepel a Murakeresztúr és Kotoriba közötti közúti kapcsolatot megteremtő Mura-híd, illetve a hozzá kapcsolódó mellékút fejlesztésének előkészítése. A tanulmány-, illetve engedélyezési terv korábban elkészült, azonban a két ország közötti államközi egyezmény hiányában a közút, kerékpárút és a Mura-híd nem kapott építési engedélyt.

A konkrét előkészítés az államközi egyezmény aláírását követően indulhat meg, a munka a tervek felülvizsgálatával kezdődik. Mivel a tervdokumentációnak csak bizonyos részei használhatóak fel, új engedélyezési terv elkészítésére lesz szükség. Hozzátette: a projekt előkészítése a tervek szerint hazai és uniós forrásból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában