Június 22-ig látható

2018.06.13. 08:30

Honvéd hagyományőrzők kiállítása Nagykanizsán

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület zalai szervezetének Zalai honvédek a két világháborúban címmel nyílt kiállítása hétfőn a Honvéd Kaszinóban.

Benedek Bálint

Druskóczi István és prof. dr. Szakály Sándor a zalai honvédek világháborús szerepét bemutató tárlaton Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A magyar honvédség 170 éves jubileumához kapcsolódva szervezett első és második világháborús hatástalanított fegyverekből, egyenruhákból és dokumentumokból álló látványos tárlatot az egyesület. Druskóczi István szervező elmondta: gyakran keresnek fel iskolákat, hogy a diákok megismerhessék a honvédséget, annak jelentőségét. A június 22-ig látogatható kiállításon most szinte ugyanaz az anyag látható, amelyet az intézményekbe szoktak vinni, kiegészítve néhány, az ellenség fegyverzetét és tárgyait bemutató vitrinnel s az egyesületben tevékenykedő Imrey Gábor egyik szépapjának, a második világháborúban szakaszvezető Imrey Ferencnek a hagyatékával, amely számos fotót tartalmaz. A szervező hozzátette: a kiállítás a magyar hadtörténelem egy szelete.

Druskóczi István és prof. dr. Szakály Sándor a zalai honvédek világháborús szerepét bemutató tárlaton Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A megnyitón Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója kiemelte: a művelődési ház ezer szállal kötődik az egyenruhásokhoz. Számos szervezet működik a falaik között, így a tárlat igazi otthonra lelt náluk. Ezt követően prof. dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke lépett a mikrofonhoz.

– A magyar haderőhöz kötődő emlékeket gyűjtötte csokorba az egyesület, ami kiváló ötlet – mondta prof. dr. Szakály Sándor. – Nagykanizsának és Zala megyének azért is fontos a hagyományőrzés, mert például Kanizsa katonaváros volt. Itt szolgált a második világháború egyetlen katonai Mária Terézia-renddel kitüntetett tábornoka, Oszlányi Kornél is. A városban volt parancsnok, s olyan ember volt, aki bár száműzetésben hunyt el, méltán lehet rá büszke Nagykanizsa. A kiállításnak fontos üzenete van a mai ember számára, mégpedig az, hogy függetlenül attól, miként látjuk a világot, szükség van a hon védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában