Pénzügyre szükség lesz

2019.01.25. 13:00

Hogy sikerült a vizsgaidőszak? A BGE egerszegi oktatói, hallgatója mesélt nekünk

A végéhez közeledik a 2018/2019-es felsőoktatási tanév első szemeszterét lezáró vizsgaidőszak. A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán közel 80 tantárgy vizsgáit 400 hallgató abszolválta.

Arany Horváth Zsuzsa

Írásbeli kollokvium a BGE GKZ Pénzügy és Gazdálkodás Tanszékén. Képünkön dr. Csanádi Ágnes PhD, a tanszék vezetője felügyeli a vizsgát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az egerszegi egyetemi kar hagyományosan a számviteli és pénzügyi képzésben erős, de ma már a gazdasági informatika és a gazdálkodásmenedzsment szakok oktatása is korszerű diplomát nyújt a hallgatóknak.

Világszerte egyre több fe­ladatot vesznek át e területen is a számítógépek és az algoritmusok, a pénzügyi ügyintézés nem nélkülözheti az emberi gondolkodást. Erről szólt dr. Csanádi Ágnes PhD, a BGE GKZ Pénzügy és Gazdálkodás tanszékének vezetője:

– A BGE GKZ-n 2018. szeptember 1-jétől működik a Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, amely a 2018/2019. tanév őszi félévében 54 tantárgyat gondozott, magába foglalva a pénzügyi, számviteli, nyelvészeti és készségfejlesztési szakterületeket. A tantárgyak többségét kollokviummal kértük számon, a többi gyakorlati jeggyel zárt. Összességében a hallgatók az alapképzésben az angol szaknyelvi és a készségfejlesztő tárgyakból értek el kimagaslóan jó teljesítményt, az átlageredmények 4–4,5 között szóródtak. Elismerendő a Pénzügy és számvitel alapszakon a végzés előtt álló hallgatók speciális szaktárgyakból (pl. számviteli sajátosságok) nyújtott teljesítménye. A pénzügyi szakterületen a Vállalati pénzügyek, az Adózás és a Pénzügyek tananyagának elsajátítása okozott nehézséget.

Írásbeli kollokvium a BGE GKZ Pénzügy és Gazdálkodás Tanszékén. Képünkön dr. Csanádi Ágnes PhD, a tanszék vezetője felügyeli a vizsgát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Pénzügy és számvitel alapszakon az utóbbi néhány évben a számvitel specializációt helyezték előtérbe a hallgatók, jelezte a főiskola tanszékvezetője. Úgy véli, a jövőben célszerű lenne ezen változtatniuk, az információk megadásában az oktatóknak is fokozott szerepük van.

– A munkaerőpiacon egyre keresettebbek a korszerű pénzügyi ismeretekkel rendelkező végzett diplomások – mondta dr. Csanádi Ágnes. – Az egyetemen a tantervi reform keretében a piaci igényekhez igazodó új tantárgyakat vezettünk be, folyamatos a meglévők tartalmi korszerűsítése a modern informatikai háttér biztosítása mellett. A pénzügy specializáción végzetteknek pedig „egyenes út vezet” a folytatáshoz a karunkon a mesterképzés keretében.

Dr. Gubán Miklós dékán sikeresnek tartja a záruló vizsgaidőszakot, azzal együtt, hogy a módszertani tantárgyak mindig több nehézséget okoznak a hallgatóknak. A pénzügyi szaktantárgyakat ő okos jövőbe fektetésnek tartja, noha a matematika miatt több odafigyelést igényel.

– A pénzügy alapoz az emberi tényezőre, hiszen komplex gondolkodást igényel, gondoljunk csak a bankszféra, a monetáris világ, a tőzsde igényeire – hangsúlyozta a dékán, hozzátéve, a komolyan vett egyetemi évek meghálálják magukat. – A magunk eszközeivel folyamatosan modernizáljuk az átadandó tananyagot, hogy piacképes tudást adhassunk. Az írásbeli számonkérés mellett konferenciákkal adunk lehetőséget az előadókészség javítására, ezek a kutatásmódszertant és a szakdolgozat készítését alapozzák.

– A Csány-szakközépiskolában szereztem érettségit, másodéves vagyok gazdálkodás-menedzsment szakon, négy vizsgám volt ebben a félévben, duális képzésben veszek részt, a Zalaco Zrt.-nél tanulom a szakmát – Martinov Zsolt Vas megyéből érkezett, a kollégiumi lét biztosítja számára az egyetemi évek élményét, hangulatát. A vállalatirányítás területe érdekli elsősorban, s bár szeretne némi külföldi tapasztalatra is szert tenni, örülne, ha a mostani duá­lis képzőhely fogadná diplomásként, de a saját vállalkozás sem kizárt.

– Mozgalmas feladat egy vállalat szervezése, logisztikai irányítása, ehhez időtálló, naprakész ismereteket kapunk az egerszegi egyetemi karon – tette hozzá a Bursa Hungarica ösztöndíjas fiatalember, aki legjobban annak örül, hogy a pénzügy vizsgája sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában