Hévíz

2017.12.04. 13:00

A Hévíz folyóirat vezetőváltás után is a bevált úton jár

Mint arról pénteki számunkban szóltunk, a 25 éve létező, magának országos figyelmet és rangot kivívott Hévíz című folyóirat vezetésében változás áll be.

Arany Horváth Zsuzsanna

A legutóbbi Hévíz-díj átadáson: Szálinger Balázs, Bereményi Géza díjazott, Papp Gábor polgármester és Cserna-Szabó András, az új főszerkesztő Fotó: Hévízi Önkormányzat

Az eddigi főszerkesztő, Szálinger Balázs átadta a stafétabotot szerkesztőtársának, Cserna-Szabó Andrásnak, akivel hat éve azonos elvek mentén készítik a lapot, s kezük nyomán vált országos irodalmi folyóirattá. Az angol nyelvű változat eljutott a göteborgi könyvvásárra, két külön kötetük, „A másik forradalom” és az antológia elismerést vívott ki az olvasói és a kritikai körökben egyaránt. A váltás kapcsán a lap kiadóját, a hévízi önkormányzat vezetőjét, Papp Gábor polgármestert is kérdeztük az eddigi sikerekről és a folytatásról.

A legutóbbi Hévíz-díj átadáson: Szálinger Balázs, Bereményi Géza díjazott, Papp Gábor polgármester és Cserna-Szabó András, az új főszerkesztő Fotó: Hévízi Önkormányzat

- Amikor 2010-ben átvette a várost a jelenlegi vezetés, egyértelmű volt, hogy a dr. Kiss Lajos polgármester által alapított folyóirat számunkra is fontos eleme a kulturális palettának. Szerencsés találkozás volt a gyökereivel közénk tartozó Szálinger Balázzsal, majd Cserna-Szabó Andrással, akik úgy formálták a periodikát, hogy az mára a Kárpát-medencei irodalmi körökben is rangot szerzett magának – mondta a városvezető, aki, ha teheti, mindig jelen van a fővárosi lapszámbemutatókon. – Nemcsak Hévíz irodalom iránt elkötelezett lakói értékelik az azonos nevű lap respektjét, hanem a fiatal kortárs szerzők is szorosan kötődnek ide, hiszen a tehetségeket felfedező szerkesztők révén itt jelenhettek meg először. Örülünk a kulturális küldetésnek, s annak, hogy a kedvező fogadtatás mutatja, együttműködésünk alapja a művészi minőség. Az is örvendetes, hogy az itt élő fiatalok is mind többen kapcsolódnak a laphoz, köztük a most szerkesztői feladatot kapott Vajna Ádám. Szálinger Balázs, noha írói feladataira kell koncentrálnia, a szerkesztőbizottságban továbbra is dolgozik majd, a folytonosság tehát garantált, a szereposztás lesz más.

Ezt erősítette meg Cserna-Szabó András új főszerkesztő, aki elmondta, hat éve azt vállalták, hogy a helytörténeti értékek megtartása mellett magazinszerű tartalmakkal bővítik a folyóiratot, így került bele gasztrorovat és poszter írók, költők fotójával.

- A Hévíz karakterében különbözik a hazai irodalmi lapoktól – tette hozzá Cserna-Szabó András, jelezve, a sikerhez az önkormányzati mecenatúra elengedhetetlen, s megnyugtató, hogy a kapcsolat baráti és támogató.

- Szálinger Balázs feladatait a líra és a tehetséggondozás terén Fehér Renátó szerkesztő veszi át, jómagam a megszokott rovatokat gondozom – folytatta a főszerkesztő, hozzátéve, egyre több kortárs írótól érkezik kézirat hozzájuk.

- A kapcsolat élő marad, ott leszek a szerkesztőbizottságban, s én szervezem a lap 25 éves fennállását ünneplő, az egregyi búcsúval egybeeső nyári irodalmi fesztivált – mondta Szálinger Balázs. – Meghívjuk a Hévíz-díjasokat, s a fiatal szerzőket, lesz U25 szerzői pályázat, utalva a Hévíz életkorára, az itt élők pedig baráti beszélgetéseken találkozhatnak mindazokkal, akiket a lap hasábjain olvasnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában