A PVSZ ülése

2017.11.28. 17:25

Hazacsábítaná a fiatalságot a PVSZ

Hogyan lehet vonzóvá tenni egy vidéki várost a fiatalok számára? Miként tartható otthon az ifjúság? Erre is választ kerestek a Pannon Városok Szövetségének (PVSZ) keddi ülésén.

Szabó Zsófia

A képen: Huber László, Koczka Tibor, Dénes Sándor, Porga Gyula, Tolvaj Márta a PVSZ soros ülésén Fotó: Gergely Szilárd

Több dunántúli város együttműködésével jött létre évekkel ezelőtt a PVSZ, a Pannon Egyetem kezdeményezésére. Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Kőszeg, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Pápa, Tata is a PVSZ tagja. A szövetség célja, többek közt, a települések közti kohézió szorosabbá tétele. A tagok emiatt rendszeresen találkoznak.

A minap tartott tanácskozás apropója a jövő évi munkaterv megvitatása és a szövetség következő elnökének megválasztása volt.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Huber László, Kőszeg polgármester, a PVSZ leköszönő elnöke jelezte: a szövetség soros elnöke, a közös döntés értelmében, Dénes Sándor, Nagykanizsa első embere lett.

A képen: Huber László, Koczka Tibor, Dénes Sándor, Porga Gyula, Tolvaj Márta a PVSZ soros ülésén Fotó: Gergely Szilárd

Huber László közölte azt is: a szövetség munkájába, az önkormányzatokon, túl civil szervezeteket is bevonhatnak a jövőben. Hangsúlyozta, a PVSZ tagjai a kreatív város, fenntartható vidék elnevezésű KRAFT projekt keretein belül már több fejlesztést is megvalósítottak.

Ezt követően Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere kiemelte: a résztvevő városokban problémát jelent a fiatalok helyben tartása és visszacsábítása. Elmondta: a jövő generáció több, mint fele a fővárosban tanul, s a tanulmányok végeztével kevesen térnek haza. Ezért mindegyik városnak meg kell találnia az erősségi pontjait: az oktatástól a sporton át, egészen a kultúráig, amikkel meg tudják szólítani a fiatalságot. Emiatt létrehoznak egy szakemberekből álló csoportot is.

Porga Gyula, Veszprém első embere pedig annak adott hangot, a városok közti összetartás szorosabbá tétele, egymás megismerése is céljuk.

Majd Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere jelezte: a fiatalok megtartása érdekében a megyeszékhely jó irányba halad. Sok gazdaságfejlesztés történt, illetve – mint a PVSZ többi városában – már munkaerőhiánnyal küzdenek. Sok olyan fiatal van, akik jelenleg ugyan nem Zalaegerszegen tartózkodnak, ám érdeklődnek a város iránt.

Szombathelyen már történt egy „ifjúságkutatás” ennek érdekében, erről Koczka Tibor alpolgármester beszélt. A fiatalokat arról kérdezték, milyen városban szeretnének élni, mik a céljaik. A felmérésből kiderült az is, a munka és a közbiztonság vonzó szempont számukra.

A tájékoztató után munkamegbeszélésre került sor, melyen – mint dr. Keller Krisztina egyetemi docens elmondta – a kutatási eredményeket ismertették, a szövetség jövőbeni együttműködésének érdekében végzett vizsgálat kapcsán. Erre alapozva javaslatgyűjteményt készítettek, amit könyvben foglaltak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában