Mini küldöttség

2019.07.02. 07:00

Hat Lada érkezett Nagykanizsára

Hat kifogástalan állapotú Lada parkolt le tegnap a polgármesteri hivatal elé. A testvérváros Togliatti mini küldöttsége egy túra keretében azokat az országokat keresi fel, ahol az orosz csodákért rajongtak.

Benedek Bálint

Nagykanizsára is begördült a Lada-konvoj Fotó: Szakony Attila

Az orosz vendégeket barátként fogadta Dénes Sándor polgármester és Tóth Nándor alpolgármester, akik elmondták: a két város közötti kapcsolat 21 éve kezdődött, s azóta számos módon találkoztak már, ám az autós randevú eddig elmaradt. Nagyon bátrak, hogy ennyi idős autóval vállalkoztak erre a hosszú útra.

– A magyarok rajongtak a Ladákért, rengeteg vásárló választotta az orosz technikát – mondta Szergej Biogrik, a túra vezetője. – Sőt Magyarországon működik a világ legnagyobb Zsigulikat tömörítő egyesülete, ahol nagy szeretettel fogadták őket. Hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy Győr, Pécs és Balatonmáriafürdő után a testvérváros utcáit is felfedezhették, s fejet hajthattak a temetőben a hősi halottaik előtt.

Nagykanizsára is begördült a Lada-konvoj Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

A „ladások” vezetője hozzátette: a benzines kocsikkal eddig minden gond nélkül 4000 kilométert tettek meg, amit az egyik társuk szintén a gyár által készített utánfutóval teljesít. Céljuk, hogy a maratoni kilométerfalás közben felkeressék az összes olyan országot, melyben még ma is szeretik az orosz autógyártás kivételes példányait.

– A találkozásokat megörökítjük, az egyik nagy orosz autósmagazin folyamatosan tudósít az eseményekről – folytatta. – A hat autó mindegyike az 1970-es éveket idézi, s mind a Fiat 124-es alapjára készült. Ráadásul a magyarok sokkal jobban megőrizték eredeti állapotában, mint az oroszok, így a látogatáskor ötleteket is gyűjtünk. A következő állomás Németország lesz.

Az orosz vendégek a kanizsaiak jóvoltából néhány oldtimer ritkaságot, például Mercedest, Wartburgot és Opelt is megcsodálhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában