Szakképzés

2017.09.29. 18:16

Harminchét mesterlevelet adtak át Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban

A mi jövőnk, a magyar társadalom jövője azon múlik, hogy hány szakmunkás lesz, mennyi jól képzett szakemberünk áll rendelkezésre a munkaerőpiacon.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Fent Tamás Zoltán veszi át mesterlevelét az ünnepség elnökségétől, akinek Dénes Sándor polgármester (balról) is gratulált

Fotó: Szakony Attila

Ezt Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondta a Honvéd Kaszinóban, ahol a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségére került sor.

 

– Ezért azt kérem önöktől, akik komoly sikert értek el a szakmájukban, népszerűsítsék azt – folytatta az államtitkár. – Illetve népszerűsítsék a szakképzést és hogy a magyar szakmunkás mindig is híres volt a kreativitásáról és a tudásáról, ezért minden korban a társadalom megbecsült tagjai közé tartozhatott. Továbbá hogy szükség van a termelő emberre, aki munkájával a magyar gazdaságot még magasabb szintre tudja emelni.

Dr. Polay Józseftől, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől megtudtuk: az elmúlt 3 évben összesen 150 fő szerzett mesterlevelet, ami szép siker annak tükrében, hogy a vizsgakövetelmények szigorúak.

Képünkön Fent Tamás Zoltán veszi át mesterlevelét az ünnepség elnökségétől, akinek Dénes Sándor polgármester (balról) is gratulált

– Az, hogy valaki kifizeti a mesterképzés költségét, egyáltalán nem jelenti azt, hogy bizonyosan meg is fog felelni a vizsgán – jelentette ki. – Most összesen 37 fő vehette át mesterlevelét: 16 gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő, 5 pincér, 8 autószerelő, 6 kézápoló és műkörömépítő, valamint 2 lábápoló teljesítette sikeresen a követelményeket.

Köszöntötte a friss mestereket Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.

– A kamara számára a szakképzés zászlóshajó – szögezte le. – A nagy előrelépést a 2010-es év hozta el, amikor a kormánnyal sikerült megállapodnunk, s új feladatokat kaptunk, illetve a régebbiekben megerősítettek minket. Ilyen volt a mesterképzés és vizsgáztatás is. Minderre úgy nyílt lehetőség, hogy visszakerült a hazai oktatási rendszerbe a duális képzés. Ez történelmi jelentőségű lépés volt, azt gondolom.

A mestereket köszöntötte Dénes Sándor polgármester is, aki méltatta azt a teljesítményt, amit a sikeresen végzettek munkahely és család mellett nyújtottak. Arra emlékeztette őket: most már példaként állhatnak azon fiatalok elé, akiknek a mestervizsga birtokában immáron átadhatják a tudásukat.

Köszöntötte továbbá a mestereket Szécsényi Lajos, a gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat szerelő mester vizsgabizottság elnöke, míg a most végzettek közül Kuti Balázs pincérmester mondott beszédet. A fiatal szakember lapunknak elárulta: a képzés nehéz volt, de úgy érzi, hogy megérte a fáradtság.

Az új mesterek az eskütétel után átvehették mesterlevelüket. Majd mestervizsgabizottsági elnöki kinevezést vehetett át Horváthné Schöller Erika, Gerencsérné Sipos Henriett és Pápai József.

Az ünnepség nívóját Gölles Martin zeneszerző, másodkarnagy zongorajátéka is emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában