Hamarosan megszólal

2019.05.24. 14:00

Hangversenyeken, szentmiséken is fogják használni a novai templom orgonáját

Hosszas, immár tíz évet is meghaladó kényszerű szünet után hamarosan ismét felcsendülhet a Nagyboldogasszony-templom műemlék orgonája. A XVIII. század végén készült, majd azóta többször is átépített hangszer restaurálását ezekben a hetekben végzik a szakemberek.

Gyuricza Ferenc

Szarka György helyezi be az orgonaszekrénybe a sípokat Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az orgona szekrényének helyreállításával már elkészültek, ezt a munkát a budapesti farestaurátor, Baracza Szabolcs végezte kollégáival. Jelenleg a sípok behelyezése és a hangolása történik. Utóbbi feladattal a Soproni Orgonaépítő Kkt. munkatársait, Szabó Andrást és Szarka Györgyöt bízta meg az egyházközség.

– A templomunk orgonáját 1787-ben építette a kor egyik legismertebb orgonakészítője, a kőszegi Johann Jacob Jetter – mondta Kiss György plébános. – Az évszázadok során többször átépítették a hangszert, aztán folyamatosan romlott az állapota, így az utóbbi években már nem lehetett használni. A felújítását régóta szerettük volna megoldani, most sikerült hozzá fedezetet is találnunk. Az Emberi Erőforrások Minisztérium pályázata 15 millió forintot biztosított erre a célra, amit a község önkormányzata egymillió forintot meghaladó összeggel egészített ki – mondta el.

Szarka György helyezi be az orgonaszekrénybe a sípokat Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A restaurálásban először az orgonaszekrény készült el. A faszerkezet komolyan károsodott a rovaroktól, a szúette részeket kicserélték, miután ezzel végeztek, kezdődhetett a hangszer helyreállítása.

– A novai templom orgonája eredetileg ónsípokat tartalmazott, ezeket az I. világháború végén, 1918-ban elvitték, hogy ágyúkat öntsenek belőlük – magyarázta a munkálatokat irányító Szabó András. – A helyükre akkor horganysípok kerültek. Most az eredeti állapotot állítjuk vissza, azaz újra ónsípokat építünk be, melyek az erdélyi Gyergyószentmiklósról származnak. A novai orgona háromszáznál több sípot tartalmaz.

Szabó András azt is elmondta, hogy az orgona játszóasztala eredetileg a hangszer mögött helyezkedett el, és praktikus okokból az egyik átépítéskor került a karzat elejére. Ezt a módosítást nem bolygatják, azaz a hangszer felépítése marad a régi. A munkálatok napokon belül befejeződnek, az orgona szentelését várhatóan júliusban tartják majd meg. Kiss György plébános kérdésünkre azt is elmondta: a jövőben hangversenyeken és szentmiséken egyaránt használni fogják a műemlék hangszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában