Tigris, T 72, Katyusa

2019.07.14. 09:54

Hangárfeszt: Sármelléken tűzharcba került tankokat videózhattunk a fűben kuporogva!

Tigris, T 72, Katyusa – ha tudod mit jelentenek ezek a kifejezések, akkor vagy voltál katona vagy imádod a harckocsikat! Most a Balaton közelében jól megnézheted, sőt akár ki is próbálhatod a replikákat!

Mihály Szilvia/likebalaton.hu

Bár nincs strandidő a Balatonnál, nem unatkozunk ezen a hétvégén sem.

A sármelléki repülőtéren, ami a 90-es évek elejéig egy működő szovjet katonai bázis volt ismét a harckocsiké és harci repülőké volt a főszerep. A 400 hektáros területen már a második világháború idején működött ideiglenes reptér, amelyet 1961-ig a magyar légierő, majd 1990 októberéig a szovjet 5. gárdaezred használt. Emlékszem, az első fesztiválon 1991-ben PA-DÖ-DÖ koncerttel ünnepeltük az oroszok elvonulását, ezerszer elénekelték a Bye-bye Szását.

Most vidáman nótázzák a kiskatonák az orosz katonadalokat:

A mostani Hangárfesztre több ezer fő látogatott ki, a nagypapák, apukák lelkesen mutatták a gyerekeknek és párjuknak, hogy ők milyen fegyvereket fogtak kézbe a katonaság alatt, vagy épp milyen edényből ettek, hol aludtak. Édesapám egy AMD géppisztolyra mutatva mondta, hogy “két évig ő volt a feleségem”.

Fotó: Mihály Szilvia/likebalaton.hu

Posza Róbert főszervező mutatta be a területeten található járműveket, katonai csapatokat, és mesélte el a likeBalatonnak, mi vár ránk az ingyenes hadifesztiválon:

Megmutatjuk a legjobb szombati programokat, és még eldöntheted, eljössz-e az ingyenes vasárnapi harci bemutatóra! Lesznek a képeken skót katonák szoknyában, vietnami, orosz, német és amerikai katonák is. A teljes cikket elolvashatod a likebalaton.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában