A pieta körvonala

2019.02.13. 07:00

Hamarosan elkészül a kápolna a Gébárti-tónál

Március végére elkészül a Gébárti-tó partján álló Boldogasszony kápolna, ahol kedden zajlott sajtóbejárás.

Magyar Hajnalka

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester fel­elevenítette az építés előzményeit. Tíz éve már, hogy a magyar organikus építészet atyjaként jegyzett Makovecz Imre papírra vetette a kápolna vázlatterveit, melyek alapján a város építészeti tervet készíttetett a megvalósításhoz. Közben a kormány programot indított Makovecz Imre hagyatékának ápolására, valamint soha el nem készült terveinek megvalósítására. E forrásból két ütemben összesen 100 millió forint támogatást sikerült elnyerni Vigh László pártoló közreműködésével – hangoztatta a polgármester.

 

A kis kápolna belső terét ritmikusan ismétlődő pieta-körvonal tagolja Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kis kápolna építése mindenféle infrastrukturális háttér nélkül zajlik, ami a kivitelező rátermettségét bizonyítja. Utalt az építkezés szimbolikus üzenetére, s a keresztény gyökerek erősítésére ugyancsak.

Kónya Zoltán, a kivitelező Homeland Kft. ügyvezetője az építkezés kihívásairól szólva reményét fejezte ki, hogy a mester gondolatait sikerült méltóképpen átültetni az anyag világába.

A 68 négyzetméter alapterületű kápolna ovális alaprajzú, térformája dongaboltozatot idéz. A főbejárat fölött keskenyedő, nyújtott hatszög alaprajzú, 17 méter magas torony emelkedik. A belső teret úgynevezett lombdíszek tagolják, ezek körvonala Máriát rajzolja ki, ölében halott fiával. A kápolnát üvegfal zárja majd le, bejáratához pedig térkő burkolat és díszlépcső készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában