Nincs egyetértés a frakciók között

2019.11.29. 08:58

Gyors, radikális döntések születtek a nagykanizsai képviselő-testületi ülésen – Frissítve

Rapid döntések születtek csütörtökön, az estébe nyúló, zárt ülésekkel és tanácskozási szünetekkel tarkított képviselő-testületi ülésen. A közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesület 8 tagú frakciója többek közt elutasította a kormányoldali frakciónak az alpolgármester személyére tett javaslatát, módosította a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, leváltotta az önkormányzati érdekeltségű cégek vezetőinek többségét – és ingyenessé tette a parkolást az egész városban az advent idejére.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai képviselő-testület alakuló ülésésén készült a csoportkép még október végén. A most csütörtöki ülésen markánsan kiderült: nincs egyetértés a frakciók között a város irányításával kapcsolatban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A soros közgyűlést Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) azzal nyitotta, hogy emlékeztetett rá: az Éljen VárosuNk! delegációjával az alpolgármester, illetve alpolgármesterek személyét és a bizottsági helyek felosztását érintő háttértárgyalások megszakadtak, és arra kért mindenkit, hogy képviselői esküjének megfelelően dolgozzon a közgyűlésben. Dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! frakcióvezetője erre úgy reagált: tudatában vannak annak, hogy a többséget adó frakcióként az a feladatuk, hogy biztosítsák az önkormányzat törvényes működését. A szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatához átfogó módosító javaslatot nyújtottak be, melynek kapcsán Bizzer András frakcióvezető (Fidesz-KDNP) fél óra tanácskozási szünetet kért, mert a javaslatot a kormányoldali képviselők csak kevéssel a közgyűlés kezdete előtt kapták kézhez, és nem volt elegendő idejük arra, hogy megvitassák. A szünet után Balogh László azt sérelmezte: a több mint 20 oldalnyi anyag kontrollálatlanul került a testület elé, ami – ha tendencia lesz – a munka minőségét nem javítja. Dr. Fodor Csaba válaszában azt mondta, komolyan végiggondolták a lehetőségeket, amiket a törvény biztosít számukra, semmilyen intézkedésük nem ütközik a hatályos jogszabályokba. Működőképes szmsz-t akarnak, mely kapcsán alapelv, hogy a közgyűlési többséghez rendel bizonyos dolgokat, nem pedig a polgármesterhez. A közgyűlés 8 igen, 7 nem szavazattal és nulla tartózkodással fogadta el a határozati javaslatot, melynek értelmében például átalakul az önkormányzati bizottsági struktúra; a humán bizottságot – egy régebbi működési formát visszahozva – szétválasztották oktatási, kulturális és sport, valamint szociális és egészségügyi bizottságra. A következő napirendi pontban Balogh László az alpolgármesteri tisztségre a Fidesz-KDNP frakcióból Radics Bálint projektmenedzsert javasolta, hangsúlyozva: szeretné, ha vele azonos „színű” alpolgármester segítené a munkáját. Egyben felajánlott a szemben helyet foglaló frakciónak 1, de akár 2 alpolgármesteri helyet is. Mindezt az Éljen VárosuNk! elutasította, mondván, a polgármester felsőbb utasításra bármikor elvonhat jogköröket az alpolgármesterektől – dr. Fodor Csaba azt mondta, nem Balogh Lászlóban nincs bizalmuk, hanem a mögötte állókban. Ezért hoznak létre a módosított szmsz révén 4 tanácsnoki pozíciót, s a tanácsnokok ellenjegyzése nélkül nem kerülhet a közgyűlés elé előterjesztés.

A nagykanizsai képviselő-testület alakuló ülésésén készült a csoportkép még október végén. A most csütörtöki ülésen markánsan kiderült: nincs egyetértés a frakciók között a város irányításával kapcsolatban Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Berta Krisztián (Éljen VárosuNk!) a fizető parkolás felfüggesztésére tett javaslatot a város területén az adventi időszakban. Mint elmondta, úgy véli, ez pozitív gesztus lenne a városlakók számára és a belvárosi üzletek, vendéglátóhelyek tulajdonosai is jól járnának vele. Ennek kapcsán is vita alakult ki: Szabó Szilárd (Fidesz-KDNP) arra figyelmeztetett, hogy az ebből fakadó bevételkiesés közel 7 millió forint, ami a városüzemeltető cég büdzséjéből hiányzik majd. Másrészt a városnak humánus parkolási rendelete van, amely hétköznapokon 16 óra után, szabad- és munkaszüneti napokon pedig 0-tól 24 óráig díjmentes parkolást biztosít. Az Éljen VárosuNk! javaslata hátrányosan érintheti azokat, akik a belvárosban laknak, vagy dolgoznak és bérlettel parkolnak, nekik nagy valószínűséggel nem jut majd hely, kaotikus állapotok alakulnak ki. A kormányoldal módosító javaslattal élt, amely péntek 12 órától hétfő reggelig biztosította volna a díjmentes parkolás lehetőségét az adventi időszakban, ezt azonban a közgyűlési többség elutasította, helyette az eredeti határozati javaslatot szavazta meg, mely szerint december 7-én 0 órától 2020 január 03. 23 óra 59 percig ingyenes lesz a parkolás a város egész területén. A meghívóban nem szereplő napirendi pont keretében a többség hatályon kívül helyezett egy korábbi önkormányzati rendeletet, amely térítésmentes irodahasználatot biztosított a polgármesteri hivatalban Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselőnek (Fidesz-KDNP) – aki egyébként (mint az a közgyűlésen elhangzott) már korábban kiköltözött onnét.

A soros közgyűlést követően az Éljen VárosuNk! frakció azonnali soron kívüli ülést kezdeményezett, amelyen módosították a vagyonrendeletet, megválasztották a tanácsnokokat, és döntöttek az önkormányzati cégek vezetőiről is. Bizzer András az ülés elején arra figyelmeztette a szemben ülő frakció tagjait: ne éljenek vissza a közgyűlési többségükkel. A vagyonrendelet elfogadott módosítása értelmében a jövőben az önkormányzati érdekeltségű cégekben a tulajdonosi képviseletet nem a polgármester, hanem egy, a közgyűlés által választott képviselő látja el. Erre a többség a pénteki vízmű-közgyűlésre már dr. Fodor Csabát delegálta. A négy tanácsnoki pozíciót Berta Krisztián, dr. Fodor Csaba, Horváth Jácint és Gondi Zoltán tölti be (mindannyian az Éljen VárosuNk! képviselői). Az azonnali ülésen arról is határoztak, hogy Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. és a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, valamint Kaszper László, a Nagykanizsai Sport Kft. ügyvezetője kivételével valamennyi önkormányzati érdekeltségű cég vezetői posztján változás lesz.

„Visszaéltek az erőfölényükkel”

- Igyekeztem tisztességgel vezetni ezt a nem mindennapi közgyűlést, amely a többség botránypolitizálásáról, erődemonstrációjáról szólt.

Ezt Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) mondta a közgyűlést követő sajtótájékoztatóján. Ahogy fogalmazott, az „alig-többség” visszaélt erőfölényével. Az szmsz módosításával a bizottságok száma 5-ről 6-ra, a tagoké 35-ről 48-ra nőtt, lett 4 tanácsnok, amelyek nyilván, többletköltséget jelentenek a városnak. A polgármester jogait az Éljen VárosuNk!-frakció szűkítette, a bizottságokban pedig a Fidesz-KDNP-nek egyetlen elnöki pozíció sem jutott, külsős helyet négyet kaptak, illetve minden bizottságba 1-1 képviselőt delegálhattak. Nyolc önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság ügyvezetőit (Belasics Katát – Kanizsa Médiaház Kft., Fitos Istvánt – Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt., Horváth Vencelt – Kanizsa Uszoda Kft., Lérántné Mátés Valériát – Kanizsa Rehab Nonprofit Kft., Rodekné Hederics Erikát – Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., illetve Nagykanizsai Ipari- és Gazdaságfejlesztő Ügynökség Kft., Szabó Norbertet -Nagykanizsa Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. és Bilicz Csabát – Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.) a többség zárt ülés keretében visszahívta, helyükre november 30-ai, illetve december 31-ei hatállyal Tar Mihály, Szabó István, Karácsony Károly, Szirtes Balázs, Czirákiné Pakulár Judit, Ring Balázs és Zakó László kerül.

„Kényszerpályán mozogtunk”

- Frakciónk úgy gondolta, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt ezen a közgyűlésen meg kell hoznunk minden olyan döntést, ami az önkormányzat működőképességét biztosítja.

Dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője fogalmazott így a közgyűlés után. Mint rámutatott: e döntések körébe tartozott nyilvánvaló módon a bizottsági struktúra megalkotása. A tanácsnoki helyek létrehozásának indoka az, hogy a közgyűlési többség így átlátja az önkormányzat működésének minden szegmensét. Az önkormányzati gazdasági társaságoknál pedig azért volt szükséges drasztikus lépésekre, mert az előző ciklusban, amikor ellenzékben voltak, hiába fordultak kéréssel, kérdéssel, aggállyal a cégek vezetőihez, többségüktől semmilyen információt nem kaptak – mondta. Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes közölte: mivel megszakadtak a tárgyalások és nem tudtak megegyezni a Fidesz-KDNP-vel, kényszerpályára kerültek, s csak így tudták végrehajtani a fontos és szükséges intézkedéseket. Mint mondta, jövőben pedig kifejezetten szakmai munkára törekednek.

Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP nagykanizsai frakciója

A csütörtöki képviselő-testületi ülés fejleményeiről pénteken sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP nagykanizsai frakciója, amely közleményt is kiadott a történtekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában