Frissen Zalából

2021.06.09. 17:30

Göcsej legfőbb értéke az érintetlen természet

A Göcsej gazdag hagyományokkal bíró vidék, és az itt élőkre kifejezetten erős hagyománytisztelet volt jellemző. Sok helyen máig tartják a szokásaikat, de ahogy az idős korosztály távozik, úgy azok is egyre halványulnak. A Dombé­rozó arra is remek alkalom, hogy a helyi lakosoknak is megmutassuk, milyen értékei vannak ennek a tájegységnek.

Gyuricza Ferenc

Sümeginé Horváth Anita és Sümegi László a csodálatos panorámájú Balázsfa-Öreghegyen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Sümeginé Horváth Anita fogalmazott így lapunknak akkor, amikor férjével együtt a Göcsejről beszélt. A Balázsfa-Öreghegy Megmentéséért Egyesületet létrehozó házaspár a kezdetek óta aktív támogatója a Dombérozónak, minden évben programokkal kapcsolódnak be a rendezvénysorozatba. (Az idén július 9. és 18. között zajlik a programsorozat, lapunk médiatámogatásával.)

Sümeginé Horváth Anita és Sümegi László a csodálatos panorámájú Balázsfa-Öreghegyen
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Az ember a természet része, a göcseji ember pedig valóban ennek megfelelően élt – mondta Sümeginé Horváth Anita. – Ennek a tájnak a legnagyobb értéke az érintetlen természet, a bennünket körbevevő dombok, amelyeket mi mindig is hegyeknek neveztünk, valamint a völgyek, erdők, rétek, legelők és vizek. Ezeket a természeti kincseket egyre többen kezdik felfedezni, bakancsos és kerékpáros turisták járják az érintetlen tájat. A múltkor egy motoroscsapat tagja azt mondta, hogy ezért a tájért, ezért a panorámáért vagy ezért az érzésért Erdélybe szoktak utazni. Sokan nem is tudják, hogy milyen értéket képvisel a Göcsej.

Fotó: ZH

 

Férje, Sümegi László hozzátette, hogy a pandémia alatt egyre többen fedezték fel Dobronhegyet és környékét is. Mint mondja, rengeteg olyan, „hegyhátakat” járó emberrel találkoztak, aki rácsodálkozott arra, hogy Zalaegerszegtől alig tíz kilométerre egy infrastruktúrával jól ellátott, csendes, nyugodt zártkert bú­vik meg, amely jelentős idegenforgalmi-turisztikai értékkel bír. Sümegi László szerint csakis úgy lehet a térség jövőjét megalapozni, hogy a hagyományok megőrzése mellett a 21. századi igényeknek is megfelelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!