Mécsest gyújtottak a forradalmárok emlékművénél

2018.10.19. 07:00

Futással tisztelegtek 1956 hősei előtt Zalaegerszegen

Szerdán 19 óra 56 perckor Beethoven Egmont-nyitányának hangjaira lelkes fiatalok csapata startolt a BGE egerszegi campusáról: 56 ezer méteres futással tisztelegtek az 1956-os forradalom előtt.

Fincza Zsuzsa

Egyetemisták, városlakók gyülekeznek az ’56-os emlékfutásra. A kép bal szélén dr. Bérces Edit Fotó: Fincza Zsuzsa

A rendezvény dr. Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, főiskolai docens, a kar tanára nevéhez fűződik, aki két éve a tanintézmény parkjában már szervezett hasonló megmozdulást. Ezúttal meghívták Zalaegerszeg polgárait és civil szervezeteit is, hogy velük közösen kivigyék a városba az egyetem forradalmi szellemiséget. Sokan elfogadták a meghívást, közöttük sportolók, a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület például csapatostól érkezett.

Egyetemisták, városlakók gyülekeznek az ’56-os emlékfutásra.
A kép bal szélén dr. Bérces Edit Fotó: Fincza Zsuzsa

Az emléktúra „gyalogló kurzusán” részt vett dr. Gubán Miklós dékán és dr. Jármai Erzsébet dékánhelyettes, valamint a lelkes ’56-os diákságot képviselve Bérces Sándorné dr. Czeglédi Edit nyugalmazott főiskolai docens. A rendezvény felett védnökséget vállalt dr. Tóth Endre, a Pénzügyi és Számviteli Főiskola alapítója.

– Az 1956-os forradalom elválaszthatatlan az egyetemi ifjúságtól – s mi, az utódaik kötelességünknek érezzük, hogy ezt ne engedjük feledni – fogalmazott dr. Bérces Edit. – Október 23-a sokkal többről szól, mint 1956, hősei csatlakoztak a nagy forradalmi szellemekhez, Beethovenhez, Petőfihez, Lutherhez, Csány Lászlóhoz – emlékfutásunk során tisztelegtünk az ő emlékműveik előtt is. Felkerestük a Zárda épületét, ahol ’56-ban a tanítóképző lelkes diákjai protestáltak, mécsest gyújtottunk az Ady utcai ’56-os emlékműnél és a Mártírok útján, a volt ÁVH épülete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában