Fórum

2017.11.15. 07:00

Fórumot tartottak a szabályok változásáról

Nem kötik össze a Sütő és a Jákum utcát, 1500 négyzetméteres tornaterem épülhet a Dózsa György iskolánál.

Arany Gábor

Bálizs Andrej főépítész (jobbról), Szabó Márton építészmérnök és Czeglédy András, a Városvédő Egyesület elnöke a fórumon Fotó: PU

Egyebek mellett erről esett szó azon a lakossági fórumon, amit kedden délután tartottak az Ady mozi kistermében. Ezen Zalaegerszeg településszerkezeti tervét, valamint a helyi építési szabályzatot érintő módosításokat ismertették Bálizs Andrej városi főépítész vezetésével.

Az Agg Ferenc építészmérnök által ismertetett módosítások egyik eleme volt a Sütő és Jákum utcát összekötő szakasz, aminek nyugati irányú átkötése szerepelt a 2008 óta hatályos településrendezési tervben. Ez azonban eddig nem valósult meg, és az önkormányzat nem is tervezi ennek a kialakítását, ezért a tervből törölték.

A Stadion utcában a pláza előtti parkolóban épülő gyorsétterem miatt megszűnő várakozóhelyeket az üzletközponttól keletre kell kiépíteni, a területen 110-130 személyautó férhet el. Ehhez a sportcélú besorolást közlekedési rendeltetésbe sorolják át.

A Kertvárost érinti az a változtatás, amely az Eötvös-iskolától délre fekvő, a Hegyalja és Köztársaság utcák által határolt tömbről szól. Itt a környezetet meg nem változtató tervezett beruházáshoz módosítja a szabályozást az önkormányzat. Azon részeket, amelyeket kizárólag zöldterületként használnak, a nagyvárosias lakóterület rendeltetésből zöldterület-közkertbe sorolják.

Bálizs Andrej főépítész (jobbról), Szabó Márton építészmérnök és Czeglédy András, a Városvédő Egyesület elnöke a fórumon Fotó: PU

Változtatnak az Október 6. tér, Kölcsey és Kis utca által határolt terület besorolásán is annak érdekében, hogy az iskolához tervezett C plusz kategóriájú, 1500 négyzetméter nagyságú, lelátóval ellátott tornacsarnok megépülhessen. A beruházás jövő tavasszal kezdődik. Ehhez a kisvárosias lakóterület és az intézményi övezet határát módosítják, nyugatabbra tolják. Az örömtelinek is mondható fejleményt megütközéssel fogadta a területtel szomszédos családi ház tulajdonosa, Tóthné Papp Ildikó, aki a lakossági fórumon szembesült vele, hogy 13 méter magas épület fog magasodni a szomszédjukban.

Mint elmondta, eddig semmilyen tájékoztatást nem kaptak az önkormányzattól. A két generációt szolgáló házon nemrég nagyobb felújítást hajtottak végre és továbbiakat terveznek, kérdés, hogy így szabad-e belevágni? Felvetette az esetleges statikai problémákat – mert a talaj lápos szerkezetű -, a csarnok árnyékoló hatását, és összességében a házuk értékcsökkenését. Bálizs Andrej főépítész arra kérte, hogy kérdéseivel mihamarabb keresse meg az önkormányzatot, hogy a megfelelő tájékoztatást megkaphassa a beruházásról, és elkezdődhessen az egyeztetés is, hiszen a szomszéd ügyfélnek tekintendő az eljárásban, és figyelembe kell venni a felvetéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában