Határtalanul

2017.10.20. 11:30

Forradalmi helyszíneken jártak a kanizsai iskolások

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit, illetve az Arany-emlékév apropóján a költő szülőfaluját, Nagyszalontát látogatták meg idén a Határtalanul-program keretében a Kiskanizsai Általános Iskola tanulói.

Horváth-Balogh Attila

A gyerekek és a kísérő tanárok Brassóban is jártak; Fotó: Molnár István

Molnár István, az oktatási intézmény igazgatója felidézte, az idei immár az 5. év, hogy az iskola a határon túli magyarlakta területekre szervezett utazásokhoz kap támogatást.

- Minden évben a 7. évfolyamosok utazhatnak el, ez idén sem volt másként – bocsátotta előre. – Immár harmadszor utaztunk Erdélybe, ahol egy 6 napos körutazás során jártunk például Nagyszalontán, ahol többek közt megtekintettük nagy költőnk, Arany János emlékházát, illetve az Arany-kiállítást, így adózva az idei emlékév előtt.

A fő tematikát azonban nem ez adta, hanem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, ennek jegyében jártunk például Segesváron, Fehéregyházán, Korondon, Parajdon, Kézdivásárhelyen, Gyimesbükkön, az ezeréves határnál, Brassónál, Gyulafehérváron, továbbá Aradon, ahol tisztelegtünk a 13 vértanú emlékére a vesztőhelyen mementóként álló Szabadság-szobornál.

A gyerekek és a kísérő tanárok Brassóban is jártak; Fotó: Molnár István

Az igazgató hozzátette: Kézdivásárhelyen meglátogatták az ottani 12 osztályos líceumot, melynek vezetőivel és tantestületével már korábban felvették a kapcsolatot. A jövőben ebből komolyabb, testvériskolai együttműködés alakulhat ki az elképzelések szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában