22 országból 72 egyetemista csapatot regisztráltak

2019.07.20. 07:00

Formula Student East: A jövő mérnökei versengnek a ZalaZone-on

A Formula Student East (FSE) nemzetközi hallgatói konstrukciós versenyt 2019-ben negyedik alkalommal rendezi meg a Járműmérnökök Egyesülete, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya második éve helyszíne a rendezvénynek. A 22 országból érkezett 2300 egyetemista 72 csapattal vesz részt az idei FSE-en saját fejlesztésű járműveikkel belsőégésű, elektromos és önvezető kategóriákban.

Arany Gábor

Autóversenyekhez illő hangulat fogadja az érdeklődőket a járműipari tesztpályán, ahol szerda óta zajlik a mérnökhallgatók nemzetközi konstrukciós versenye, a Formula Student East. Idén második alkalommal ad otthont Zalaegerszeg a megméretésnek, amelynek eseményeit ma és holnap a közönség közelről is megszemlélheti.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Húzóágazat

A verseny hivatalos, pénteki megnyitóján Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa felidézte, az elektromos és autonóm autók tesztelésére alkalmas pálya első ütemét májusban adták át, de ezt megelőzően elkezdődtek a járműipari cégek tesztjei a kész pályaelemeken. A létesítményt a zalaegerszegi szilícium-völgynek nevezte, ez a technológiai fejlesztések húzóágazatának számító járműipar innovációs szentélye. Fontosnak tartotta kiemelni, a tesztpálya sohasem lesz kész, mert folyamatosan fejlesztik, bővítik. Hozzátette, Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtöki egerszegi látogatásán szóba került, hogy a ZalaZone pályáját több milliárd forintos újabb fejlesztésekkel haditechnikai eszközök tesztelésére is alkalmassá teszik a későbbiekben, továbbá a honvédségi oktatásban is szerepet szánnak a létesítménynek.

A verseny megnyitásakor sajtótájékoztatót tartottak a ZalaZone fogadóépületében
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Összekapcsolja az ipart és a felsőoktatást

Dr. Vadvári Tibor, a megyeszékhely alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy a 45 milliárd forintos beruházás olyan fejlesztéseket is generál, mint a pálya mellett épülő egyetemi kutatóközpont. Ez a központ és az egyetemisták versenysorozata azonos célt szolgál, összekapcsolja az ipart és a felsőoktatást, a város pedig Közép-Európa járműipari kutatás-fejlesztési központjává válhat.

Autóversenyekhez illő hangulat fogadja az érdeklődőket a járműipari tesztpályán, ahol szerda óta zajlik a mérnökhallgatók nemzetközi konstrukciós versenye, a Formula Student East. Idén második alkalommal ad otthont Zalaegerszeg a megméretésnek, amelynek eseményeit hétvégén a közönség közelről is megszemlélheti. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Kiss Dávid, a versenyt szervező Járműmérnökök Egyesülete elnöke arról beszélt, hogy az 1981 óta létező Formula Studenten 2007-ben indult először magyar csapat. Az első hazai futamot 2010-ben szervezték meg, a Formula Student Eastet pedig 2016-ban hívták életre.

Csütörtöki Tamás, az egyesület rendezvényszervezésért felelős tagja elmondta, hogy a kelet-európai régiós versenyen jövőre már 90, 2021-ben pedig 100 csapat vehet részt, ezzel a magyar futam a világ legrangosabb, németországi versenyének méreteit is eléri.

Háry András, a ZalaZone ügyvezető igazgatója kiemelte, a versenyen olyan mérnökhallgatók vesznek részt, akik később a járműipari fejlesztésekben kapnak szerepet, így már most megtapasztalhatják, hogy a pálya milyen szolgáltatásokat és környezetet kínál.

A rendezvény szabadon látogatható, nyitott boxutcák fogadják a közönséget. A látogatás az Egerszeg Kártyával rendelkező zalaegerszegiek részére ingyenes, a helyszínen kell majd regisztrálni. Ma kerül sor az önvezető kategória leglátványosabb versenyszámára, valamint a gyorsulásra és az időmérőre a belsőégésű és az elektromos kategóriákban. Vasárnap rendezik meg a 22 kilométeres endurance-futamot, amelyen egyszerre 3-4 autó is versenyez a pályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában