Kerítés a vadak ellen

2018.12.07. 13:00

Fontos beruházások értek véget Barlahidán

Több jelentős beruházás is történt az őszi időszakban a göcseji településen. Leaszfaltoztak egy utat, kerítést építettek a temető mellé, és vis maior támogatások révén helyreállításokat is végeztek bel- és külterületen egyaránt.

Gyuricza Ferenc

Blaskovics Rozália és Mecséri András a temető kerítését erősíti fel az oszlopokra Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatokról Hári Barnabás polgármester tájékoztatta lapunkat, aki úgy fogalmazott, hogy 2018-ban jelentős fejlesztéseket sikerült megoldaniuk, részben pályázati támogatásoknak, részben megnövekedett saját bevételeiknek köszönhetően.

– Az egyik legfontosabb fejlesztésünk az Ady utca aszfaltozása volt – mondta a polgármester. – Egy körülbelül 250 méteres szakaszról van szó, ahol remixelt alapra teljesen új aszfalt került, és a csapadékvíz-elvezetés is megtörtént. Erre a beruházásra még tavaly nyertünk 50 százalékos állami támogatást, így a 13 millió forintos költség felét abból fedeztük, míg a fenn­maradó hányadot saját erőből biztosítottuk.

Hári Barnabás hozzátette: négy éve megtelepült egy sikeres vállalkozás a községben, ennek okán az iparűzésiadó-­bevételek jelentősen megnövekedtek. Az önkormányzat az ebből keletkezett többletforrásait igyekszik hatékonyan felhasználni. Részben saját bevételeik terhére mintegy 20 méter szélességben kibővítették például a temetőt, illetve építettek hozzá kerítést is.

Blaskovics Rozália és Mecséri András a temető kerítését erősíti fel az oszlopokra Fotó: Gyuricza Ferenc

– Korábban nem volt kerítése a temetőnek, és ennek következtében állandó problémát jelentett, hogy a vadak bejártak a sírok közé – magyarázta a polgármester. – Most ezt is orvosolni tudtuk. A kerítés anyagköltsége mintegy 2,5 millió forint volt, ebből egymillió forintot egy helyi kötődésű, a településről elszármazott vállalkozó biztosított számunkra, míg a többit az önkormányzat fizette. A kivitelezést pedig jórészt a falubeliek végezték el, közösségi munka keretében.

Hári Barnabás polgármester szólt arról is, hogy ugyancsak ezekben a napokban zárul két vis maior pályázatuk. Egyrészt 9,5 millió forintból a horgásztavak alámosódott gátját javították ki, azaz 130 méter hosszan megerősítették a partfalat, míg 1,8 millió forint értékben a Béke utcai csapadékvíz-elvezető rendszert állították helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában