A paktum eredményeiről, a munkaerőpiaci helyzetről

2019.05.16. 14:00

Foglalkoztatási fórumot tartottak Zalaegerszegen

Foglalkoztatási fórumot tartottak szerdán a Kamarák Házában a vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési program részeként. A 2017-ben indult, a Településfejlesztési Operatív Program által közel 1 milliárd forinttal finanszírozott, ez év végéig tartó foglalkoztatási paktum pályázója a megyeszékhely önkormányzata volt.

Hajdu Péter

A munkaerőpiaci helyzetről beszél Deák Ferenc a rendezvényen, az asztalnál Gecse Péter (balról) és Aladi Gusztáv

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az uniós forrásból támogatott program fő célja a város foglalkoztatási szintjének növelése, a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolása, elsősorban a vállalkozások igényeit figyelembe véve. Ehhez biztosítja az elsősorban munkaerőpiaci képzésekből és munkavállalói, valamint munkáltatói támogatásokból álló eszközrendszert.

A munkaerőpiaci helyzetről beszél Deák Ferenc a rendezvényen, az asztalnál Gecse Péter (balról) és Aladi Gusztáv Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A program szerdán lezajlott, negyedik fórumán a projektet lebonyolító Kontakt Nonprofit Kft. vezetője, Aladi Gusztáv beszámolt a pályázat indulása óta eltelt időszakról, majd Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a paktumtagok képviselőit. Elmondta, hogy Zalaegerszeg mozgalmas időszakot él: utak, járdák újulnak meg, intézményi felújítások és nagyberuházások valósulnak meg, hogy növekedjen a megyeszékhely vonze­reje. Ilyen környezetben a lakosság mellett a vállalkozók, a munkáltatók is megtalálják számításaikat.

Deák Ferenc, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője a zalai munkaerőpiaci helyzetről, majd a munkáltatók és munkavállalók számára rendelkezésre álló támogatásokról tartott előadást. Elmondta: az utóbbi három évben folyamatosan csökken a megyében a regisztrált álláskeresők száma. Elhangzott, hogy Zalában évek óta átlagosan 50 ezer gazdasági szervezetet tartanak nyilván. Utóbbiak nagy része – mintegy 40 ezren – egyéni vállalkozó, és elsősorban a mezőgazdaságban működik, mivel jelentős arányban őstermelőkről van szó. A fennmaradó 10 ezer vállalkozás az, amely segítséget vesz igénybe létszámmozgásaihoz a foglalkoztatási szervezettől. A TOP programban 650 álláskereső integrálását vállalták, s eddig 583 főt vontak be a szolgáltatásokba. Végül Borsós Zoltán szervezetfejlesztő szakember tartott előadást a generációk és a munka világának kapcsolatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában