Mintaprojekt a munkaerőhiány kezelésére

2019.06.12. 17:30

Fiataloknak biztosítanak munkát, s lakhatást a nyári szezonban a nyugat-balatoni térségben

Felsőoktatásban tanuló – nyári szünidejüket töltő – fiatalok állnak munkába hamarosan a nyugat-balatoni térségben. Az ország távolabbi részeiből érkezők jelentősen enyhíthetik a szezonális munkaerőhiányt. A mintaprojektként induló konzorciumi programról szerdán sajtótájékoztatót tartottak.

Keszey Ágnes

Fodor Márk, Szabó Károly, Nagy Bálint és Pácsonyi Imre mutatta be a projektet

Kabinos, jegykezelő, felszolgáló, pultos, bolti eladó, pénztáros – ez csak néhány munkakör, melyet betölthetnek a fiatalok, azaz ilyenekre is keresnek dolgozókat a strandokat üzemeltető önkormányzatok, s a Balatonhoz érkező vendégeket kiszolgáló, nekik szolgáltatásokat biztosító vállalkozások. Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere kifejtette, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján látszik, hogy a munkaadók számára a turisztikai szezonban a legnagyobb probléma, hogy nincsen elegendő munkavállaló. Ennek megoldására fogott össze több szervezet, s indította a mintaprojektet. Július 1. és augusztus 25 . között felsőoktatásban tanuló fiatalok érkeznek a térségbe egy diákszövetkezet segítségével, s a nyugat-balatoni térségben idegenforgalmi szolgáltatóknál, vendéglátóhelyeken, kereskedelemben vállalnak munkát. A fizetésen kívül napi kétszeri ingyenes étkezést, s jelképes összegért szállást biztosítanak számukra. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: a fiatal dolgozók két keszthelyi iskola, a VSZK és az Asbóth kollégiumában lakhatnak. A zalai közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre a megyei önkormányzat által alapított Zala megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projektben vállalt feladatait ismertette. A munkaadók igényeit, elvárásait és hogy milyen pozícióra keresnek dolgozókat a ZMVA méri fel: azok a vállalkozók, akiknek dolgozóra van szükségük, a keszthelyi irodában jelezhetik.

Fodor Márk, Szabó Károly, Nagy Bálint és Pácsonyi Imre mutatta be a projektet

- A Balatonnál van egy negyven napos időszak, amikor körülbelül kétszer annyi munkaerőre lenne szüksége a vállalkozásoknak, mint a többi időszakban. Ezt az igényt helyben már nem lehet kielégíteni. A diákokat lehet mobilizálni. A jelentkezők többsége Kelet-Magyarországról érkezik, 18 és 23 év közötti fiatalok – részletezte Fodor Márk, a gesztor szerepét betöltő Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú nonprofit kft. képviseletében. Hozzátette, hogy az idei szezon tapasztalatai alapján jövőre már balatoni térségben is elindítják majd a programot. Kérdésünkre válaszolva azt is elmondták, hogy mindenkinek, aki igényel, tudnak munkaerőt biztosítani a programban, melyre eddig mintegy kétszáz fiatal munkavállaló jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában