A zalai dombok adták az ihletet

2019.08.07. 11:30

Felavatták az átépített Szent István teret Zalaszentgróton

Felavatták péntek este a Szent István teret, amelyet európai uniós támogatással újított fel Zalaszentgrót önkormányzata.

Szabó Judit

A Zalai-dombságot idézik az emelt ágyások. A Szent Kristóf-szoborra jobb lett a rálátás Fotók: Szabó J.

Baracskai József polgármester az LGT slágeréből idézve – Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel – emlékezett arra, hogy a Szent István tér mindig élettel teli találkozóhely volt, generációk töltöttek ott sok időt gyermekként, kamaszként. A zöldváros programban megvalósult átalakítás is azt a célt szolgálta, hogy pihenőhely, agóra legyen – az ünnepségek, reprezentatív események helyszíne amúgy is áttevődött a Templom térre az utóbbi időszakban.

A Zalai-dombságot idézik az emelt ágyások. A Szent Kristóf-szoborra jobb lett a rálátás Fotók: Szabó J.
A helyi zeneiskola fúvósegyüttese adott műsort

A Szent István tér szerkezete a hetvenes években alakult ki, majd a várossá válást megelőző évben, 1983-ban elhelyezték el ott Szabolcs Péter szobrászművész Jövőnk című alkotását. 1995-ben a teret átépítették a millecentenáriumra, most pedig a TOP források adtak lehetőséget a felújításra. A polgármester elmondta, hogy 700 millió forintos projektet terveztek, ami a horgásztanyától a Ligetig megújította volna a várost, beleértve a Szent István tér és a művelődési központ rekonstrukcióját is.

– Sajnos csak 100 millió forintot nyertünk el a pályázaton, ezért teljesen újra kellett gondolni a programot, át kellett dolgozni a terveket. Úgy döntöttünk, hogy az elképzelések közül a piaccsarnok és a Szent István tér felújítását valósítjuk meg – mondta Baracskai József.

Pácsonyi Imre
Baracskai József

A tér zöld szemléletben újult meg: a sétautak a régi kövekből épültek, sok fát ültettek – a növényzet honos és sokféle –, a burkolat vízáteresztő. A növényeknek kialakított emelt ágyások a Zalai-dombságot jelképezik. A kiemelt növénykazetták a környező szőlőhegyek kőteraszainak látványát idézve rakott bazaltkőből készültek. Lényegesen megnőtt a zöldfelület a téren, lombhullató faállományt telepítettek, amely nyáron árnyékol, párologtat, télen beengedi a napfényt.

A térnek változatlanul Szabolcs Péter Szent Kristófot a gyermek Jézussal ábrázoló szobra a leghangsúlyosabb eleme, amire a színpad elbontásával és a burkolatok átrendezésével még jobb lett a rálátás.

A tér átépítése nem volt konfliktusmentes: állt ott egy nagy fenyő, a mindenki karácsonyfája, s a kivágása ellen sokan szót emeltek. Az önkormányzat küzdött a megmaradásáért, de a szakértők szerint a fenyőket támadó betegségek miatt hosszabb távon nem lehetett számolni vele, tért ki rá a polgármester.

Beszédében külön köszönetet mondott Szabó Dávid zalaszentgróti kötődésű építészmérnöknek, aki a koncepciót megálmodta, s hozzátette: a visszajelzések alapján a tér új arca bár sok szempontból szokatlan és merész, szinte mindenkinek tetszik. Az utcabútorok olyan modern eszközökkel is fel van szerelve, mint a padokba helyezett USB-töltők, telepítettek párakaput és több sakkasztalt.

Az avatáson a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre kiemelte: egy városnak nagyon fontos, hogy milyenek a terei, hogy mit mutat meg magából. Azt kívánta a zalaszentgrótiaknak, hogy lakják be a teret, találkozzanak ott a hozzájuk hasonlóan és akár a másként gondolkodókkal, beszélgessenek, éljenek úgy, ahogy egy város polgári közösségének jó és illik élni.

A rendezvényen a helyi zeneiskola fúvós növendékeiből álló kvartett, valamint Szabó Lia és Veiger Csaba adott műsort, és Zsohár Veronika szavalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában