Újabb szoborral gazdagodtak

2019.07.17. 08:00

Felavatták a Villa Negra Alkotótábor és Szimpózium ajándékát Zalaszentgróton

Pénteken a Szent Gróth Termálfürdőben felavatták a Villa Negra Alkotótábor és Szimpózium ajándékát: Gyurcsovics Mihály ifjú szobrászművész Vízgyűjtő című alkotását.

Szalay Csaba

Baracskai József, Gyurcsovics Mihály és Lelkes Márk a művel

Fotó: Szalay Csaba

Lelkes Márk, a művésztelep alapítója elmondta: idén a 8 szobrász mellett 5 festőművész dolgozott, köztük egy amerikai, aki ugyancsak visszatérő vendég. A fürdő park­jában elhelyezett művet Baracskai József polgármester avatta fel. Beszédében felidézte: évtizede már, hogy a Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatói a csáfordi telepen töltik gyakorlati idejüket. Évekkel ezelőtt Gyurcsovics Mihály is hallgatóként ismerte meg a vidéket.

Baracskai József, Gyurcsovics Mihály és Lelkes Márk a művel
Fotó: Szalay Csaba

– Számomra a kortárs művészet a szabadságot jelenti, amikor nem megrendelésre dolgoznak a művészek, hanem saját gondolataikat fejezik ki egy-egy műben. Ez illik Zalaszentgrótra is, mert városunkban szabadon lehet gondolkodni és alkotni, mindent szabad, ami más embert nem sért – mondta.

Az avatás után Lelkes Márk a szimpózium jövőjéről, a fiatal művészekről szólt, majd Gyurcsovics Mihály alkotómunkájáról mesélt. S köszönetet mondott a város vezetőségének, hogy segíti munkájukat.

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is nyílt napon ismerhették meg az érdeklődők az alkotótábor életét Csáford-Alsóhegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában