Megújult a bázis

2018.10.07. 11:00

Felavatták a korszerűsített tűzoltó szertárt és civil házat Iharosberényben

A minap avatták fel a megújult tűzoltószertárt és civilek házát a településen. A több, mint 30 millió forintos beruházásra uniós forrást nyert az önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

Zsirmon Endre, Ledniczky Miklósné, Sznopek Zoltán és Stipan, illetve Daniel Burek a szertár előtt. Utóbbiak Horvátországból, Rasinja-ból, az ottani partneregyesülettől érkeztek az avatásra Fotó: Szakony

Mint azt Zsirmon Endre polgármester elmondta: a Széchenyi 2020 keretében elnyert 30,5 millió forintból az épület szigetelése, újravakolása, a falak színezése, a fűtéskorszerűsítés, a belső terek burkolása és a nyílászárók cseréje valósult meg.

- Az önkormányzat az elmúlt években már elvégezte a középületei felújítását, már csak ez maradt hátra – árulta el Zsirmon Endre. – De nem csak ezért volt fontos a fejlesztés, hanem azért is, mert jól működő civil szervezeteink vannak, köztük az Iharosberényi Polgárőr- és Tűzoltó Egyesület, mely az épület nagyobb hányadának a használója. A kisebb részben, mely korábban kmb-irodaként működött, a többi civil szervezetünknek alakítottunk ki most egy állandó helyet.

A polgármester hozzátette: nem titkolt törekvésük volt a felújítást célzó pályázat benyújtásával az is, hogy az infrastruktúra vonzóvá tételével a fiatalokat ösztönözzék a civil szervezetekben, így a polgárőr és tűzoltó egyesületben való szerepvállalást.

Ledniczky Miklósné, az egyesület elnöke lapunknak azt mondta: a tűzoltó egyesület 1895-ben, a polgárőség pedig 1991-ben alakult meg.

- Jelenleg több, mint 50 tagunk van, akik közt sok az ifjúsági korcsoportba tartozó önkéntes – hallottuk Ledniczky Miklósnétól. – Hangsúlyt fektetünk a kieső, kiöregedő, vagy más településre költöző tagjaink pótlására, most is van 4 fiatal jelentkezőnk, akiket hagyományaink szerint először a polgárőrségbe veszünk fel. Ez egyfajta tesztidőszakot jelent mindig az újoncaink számára, mert Sznopek Zoltán tűzoltó parancsnok a polgárőr munka során tapasztaltak alapján veszi fel azokat a tűzoltók közé, akik méltók rá és hajlandók is elvégezni a 40 órás alaptanfolyamot.

Zsirmon Endre, Ledniczky Miklósné, Sznopek Zoltán és Stipan, illetve Daniel Burek a szertár előtt. Utóbbiak Horvátországból, Rasinja-ból, az ottani partneregyesülettől érkeztek az avatásra Fotó: Szakony

Sznopek Zoltán kérdésünkre azt mondta: évről évre sikeresen indulnak a katasztrófavédelem és az országos tűzoltószövetség pályázatain, ennek köszönhetően mindig sikerül valamit fejleszteni.

- A felszereltségünk elfogadható, de régi vágyunk egy gépjárműfecskendő, mert a mostani, műszaki mentőszerünkön nincs se szivattyú, se víztartály – magyarázta a parancsnok. – Abban bízunk, hogy a jövőben akár pályázati támogatással is sikerülhet egy új eszközt beszereznünk – addig is a tűzeseteknél a hivatásos kollégáknak a helyismeretünkkel, illetve a tűz lokalizálásában tudunk segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában