Húszezer almafa Németfalu határában

2019.05.14. 08:00

Felavatták a családi összefogással létesült Horváth Gazda Gyümölcskertet

Ünnepi műsor keretében avatták fel a közelmúltban a családi összefogással létesült Horváth Gazda Gyümölcskertet a település határában.

Győrffy István

A Horváth Gazda Gyümölcskert avatása – Balról Vígh László, mellette a Horváth család, a kép jobb szélén a házigazda Horváth László

Fotó: Győrffy István

A falu Vadvirág népdalkórusának dalai, s a szavalat után ünnepi beszédek hangzottak el. A résztvevőket köszöntötte az esemény fő védnöke, Vigh László országgyűlési képviselő is, majd Görbe László milejszegi plébános felszentelte a kertet, amit traktorok vontatta almaszedő kocsikról tekinthettek meg a vendégek. Az, aminek tanúi lehettünk olyan produktum, ami szép példája egy család, jelsül Horváth Gazda, azaz a németfalui Horváth László és családja értékteremtő összefogásának.

-Amikor 1992-ben elkezdtem a Horváth Gazda családi vállalkozást, álmodni sem mertem arról, hogy egyszer 150 milliós ültetvény avatási ünnepségére kerül majd sor a családi vállalkozásunkban – kezdte beszédét a házigazda Horváth László, akinek erőfeszítéseiben az egész családja részt vett, Gábor és Péter fia ma már a gazdaság irányításában, működtetésében is oroszlánrészt vállalnak.

A Horváth Gazda Gyümölcskert avatása – Balról Vígh László, mellette a Horváth család, a kép jobb szélén a házigazda Horváth László Fotó: Győrffy István

A most felavatott gyümölcsöskert vállalkozás 2015-ben indult azzal a céllal, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott pályázati lehetőségeknek megfelelve, versenyképes gazdaságot hozzanak létre, melynek fő profilja az alma termelés. A hagyományos gyümölcstermesztés módszereit ötvözték a mai modern technológiával. A fiatal gazda pályázaton elnyert 40 ezer eurós támogatást, a Széchenyi 2020 pályázati ciklus keretein belül kiírt további pályázatoknál használták eredménnyel. Jelenleg 8 hektár intenzív almatermő ültetvénnyel rendelkeznek, amelyen környezettudatos és szuper intenzív gyümölcstermesztés folyik, hektáronként 2500 gyümölcsfát gondoznak.

A 90-es években, az ezen a tájon még elhagyható öntözés mára szükségszerűvé vált, e nélkül lehetetlen már az alma termelés itt is az egyre melegebbé, szárazabbá váló klímában. Csepegtető öntözőrendszert telepítettek, amely minden egyes fánál óránként 2 liter vizet juttat közvetlenül a gyökérzónába. Nem szórnak ki felesleges mennyiségű műtrágyát sem, az előző évi termés alapján pótolják vissza a tápanyagokat. A teli metszés során levágott ágakat egy menetben ledarálják, és komposztként a területen hagyják. A madarakat is szívesen látják, a területen számos madárodú került elhelyezésre, illetve kialakítottak ízeltlábú búvóhelyet is. Kizárólag megkímélő technológiát alkalmaznak, virágzás során például nem használnak rovarölő szereket, hogy elősegítsék a méhek fennmaradását, hiszen a beporzást csak velük együtt képzelik el.

Almáskert Németfalu határában
Fotó: Győrffy István

Az almák fajtaszerkezete európai szinten is versenyképes, meghatározó fajtáik a Red Jonaprince Select, illetve Gala Brookfield Baigent fajták. Hogy milyen eredménnyel dolgoznak? Hektáronként 40 ezer kilogramm almát lehet biztonsággal éves átlagban megtermelni az ültetvényen, aminek a megfelelő tárolásához hűtőházat is építenek. A Csonkahegyháton épülő hűtőház költségvetése megközelíti a 135 millió Ft-ot, melyre csaknem 80 millió forint támogatást nyertek. A hűtőházat napenergiás technológiával tervezték, olyan megoldással, hogy a hűtőkamrákban a levegő oxigén tartalmát 2 százalékig lecsökkentik, így megállítják a gyümölcs érési folyamatait, s így elérhető, hogy a tárolt gyümölcs minőségromlás nélkül friss maradjon a szüretet követően akár 12 hónapig is. Így nincsenek kitéve a piaci áringadozásoknak, szezonalitásoknak.

Az almájukat szeretnék helyben is piacra juttatni, de közvetlen export felvevőpiacokkal is rendelkeznek például Ausztriában, Olaszországban. A tájat átalakító almás nem idegen szigetként, elzártan fekszik németfalu határában, céljuk támogatni az óvodai és az iskolai alma ellátását, kóstoltatását, hogy a gyermekek megismerhessék a helyben megtermelt gyümölcsök ízét, megtapasztalhassák miért is különleges a zalai, ezen belül a németfalui alma. Éppen ezért szeretnék bemutatni a gyümölcstermesztésük mindennapjait is, hogy a gyerekek ne csak a környezet-, vagy a biológia órákon találkozzanak az almával, hanem a gyönyörű ültetvényen. Ez különösen virágzáskor páratlan élmény, s a kirándulást ilyenkor frissen préselt almalé kóstolásával is egybeköthető.

Erre, a fenntarthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet a Horváth Gyümölcsöskert példáján Vigh László is, rámutatva, hogy az ilyen családi összefogások bemutatásán keresztül lehet megismerni a falu életének, gazdaságának átalakulását, aminek ezúttal a részesei lehettünk Németfaluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában